El Mago Pop, cap de redacció

L’il·lusionista i empresari teatral, últim Català de l’Any, tria les notícies més destacades del 2023 per al resum informatiu del curs 

5
Es llegeix en minuts
El Mago Pop, cap de redacció

JORDI OTIX / MANU MITRU

EL PERIÓDICO inaugura avui una nova tradició. O, almenys, hi aspira. Les tradicions, al cap i a la fi, neixen de la repetició i de la transmissió entre generacions (com els millors trucs de màgia) i donar-les per inaugurades de manera unilateral pot semblar una mica pretensiós. Deixem-ho, doncs, que aquest diari posa en marxa una nova iniciativa amb la voluntat de reeditar-la en el futur i convertir-la en una pràctica habitual. La idea consisteix a convidar el guanyador del premi Català de l’Any a triar les notícies més rellevants del curs per compondre el resum informatiu de l’any que acaba. En aquest 2023, li ha correspost estrenar el format a Antonio Díaz Cascajosa, també conegut com El Mago Pop. Ell serà el cap de redacció d’EL PERIÓDICO per un dia. ¡Tatxan!

El Mago Pop, cap de redacció /

RAFAEL TAPOUNET

La impuntualitat és un defecte que se sol passar per alt si qui hi incorre és un artista famós o un empresari d’èxit. Antonio Díaz, que és les dues coses alhora, arriba gairebé tres quarts d’hora més tard del convingut, però des del primer minut es mostra tan senzill i accessible en el tracte personal que resulta fàcil acceptar les seves disculpes. Ràpidament, és conduït a la sala del consell de redacció, on, a més del director, Albert Sáez; la directora adjunta, Gemma Martínez, i el subdirector Rafa Julve, l’esperen els caps de les diferents seccions del diari. Cadascun d’ells li proposarà al Mago Pop cinc temes destacats perquè sigui ell qui decideixi quina ha sigut la notícia més important de l’any. «Això és una cosa que mai hagués pensat que faria i estic encantat –diu l’il·lusionista abans de començar la funció–. Per a mi és un honor». No hi ha dubte que l’individu sap com guanyar-se el públic.

Obre la ronda Laura Puig, responsable dels continguts d’Internacional, que desplega davant Díaz cinc titulars per resumir el 2023: la guerra a Gaza, el segon any de la invasió russa d’Ucraïna, els terratrèmols a Turquia i el Marroc, la victòria de Javier Milei a l’Argentina i el cèrcol judicial sobre Donald Trump. El Mago Pop deixa anar un bufec, titubeja uns segons -«desgraciadament, la màgia no serveix per resoldre aquests temes...»- i acaba preguntant-li a Puig: «¿Quin posaries tu?». Gaza, respon ella. «Doncs mira, jo també». Com a maniobra d’escapisme potser no ha sigut tan espectacular com la de Harry Houdini a la cambra de tortura xinesa, però li val a Díaz per sortir airós de la primera prova.

De fet, repeteix el truc quan Júlia Regué, cap de la secció de Política, exposa els seus cinc candidats a notícia de l’any: la llei d’amnistia, la investidura de Pedro Sánchez, la ruptura de Sumar i Podem, les eleccions municipals i autonòmiques i la majoria d’edat de la princesa Elionor. Finalment, tots dos decideixen que l’amnistia i la investidura «van de bracet» i formen una dupla imbatible. En un món tan donat a les enveges i les rivalitats com el de l’il·lusionisme, El Mago Pop no té objecció en elogiar les virtuts de Pedro Sánchez com a artista de l’encantament. «Sempre que sembla que ja està, treu alguna cosa de la màniga», apunta amb criteri professional.

Màgia amb oli

El Mago Pop, cap de redacció /

RAFAEL TAPOUNET

En el camp de l’economia, Antonio Díaz es mostra més resolutiu i tria, d’entre els temes proposats pel redactor en cap Agustí Sala, la vertiginosa escalada del preu de l’oli d’oliva com a exponent suprem de l’encariment de la cistella de la compra. De passada, deixa en suspens una intrigant revelació: «He fet molta màgia amb oli, de manera visible i també de manera invisible. Dona molt joc l’oli». No podem fer menys que compadir el seu comptable.

Torn per a la secció de Societat. Montse Baraza, responsable d’aquesta, ha fet una preselecció en què figuren la crisi del clima, el terratrèmol en l’ensenyament per l’últim informe PISA, el debat sobre l’ús dels mòbils a les escoles, el final de l’emergència sanitària per la pandèmia i el cas Alves. Sense desdenyar la importància de l’amenaça climàtica, El Mago Pop es mostra especialment interessat en la qüestió de l’educació i en la manera en què l’escola ha de lidiar amb la irrupció de les pantalles, un fenomen, diu, «que ha canviat el món en els últims anys». I amb l’autoritat que li confereix la seva condició d’expert en escamotejos, afegeix: «Jo faria desaparèixer els mòbils unes hores al dia; però no només a les aules, sinó també entre els adults».

Després de mirar de reüll el seu telèfon i veure que continua allà, la coordinadora de l’àrea de Barcelona, Meritxell Pauné, desgrana les seves propostes en l’àmbit de la informació local. Díaz, entre les moltes habilitats com a il·lusionista de què disposa, té la capacitat de teletransportar persones, expressa la seva predilecció pels assumptes que afecten la mobilitat dels ciutadans, com el bicing metropolità i la revolució de les noves targetes de transport. «Jo he fet molts trucs amb targetes», assenyala de manera una mica enigmàtica.

Una bona notícia, per fi

El Mago Pop, cap de redacció /

RAFAEL TAPOUNET

Leticia Blanco, cap de Cultura, posa a prova la vanitat del convidat a l’incloure entre les notícies més destacades del 2023 el triomfal desembarcament del mag català als EUA. «La meva mare em diria: ‘Tria aquesta’», riu Díaz, que acaba desobeint l’autora dels seus dies i es decanta per l’explosió que ha viscut aquest any la música en directe, amb abundància de macroconcerts i rècords d’assistència i de facturació. «Les ocupacions estan sent molt bones, i no només en la música, també en altres espectacles –comenta–. Aquesta sí que em sembla una notícia molt bona».

Notícies relacionades

Acabem amb Esports. Aquí Antonio Díaz, que es confessa barcelonista i és el màxim accionista del CD Cieza, tampoc té gaires dubtes. Després d’escoltar la ponència de Francisco Cabezas, responsable de la secció, El Mago Pop aposta per la victòria de la selecció espanyola en el Mundial de futbol femení i la mobilització de les jugadores després de l’infame comportament del president de la Federació, Luis Rubiales. «Aquests gestos són els que queden i els que serveixen per canviar coses», postil·la.

I fins aquí la reunió del consell de redacció presidida pel Catalá de l’Any. Amb les opcions seleccionades pel Mago Pop, l’equip d’EL PERIÓDICO confeccionarà el resum d’un curs convuls que ens deixa més incerteses que il·lusions. «Només puc desitjar que l’any que ve sigui millor», diu Antonio Díaz. Potser farà falta una vareta més gran.