Newsletter
Els moviments de Criteria
Isidre Fainé continuarà quatre anys més com a president de Criteria, el hòlding inversor propietat de la Fundació La Caixa. Per a molts és el seu braç financer. Fainé ho veu just al revés. La fundació i la seva obra social i cultural són la raó de ser, i les inversions, el mitjà per aconseguir els fons, aquest any seran 600 milions. El gran èxit de Fainé és que aquesta obra social hagi sobreviscut a la desaparició de les caixes, a la crisi financera i a les exigències del Banc Central Europeu (BCE) amb el sistema bancari. No només ha sobreviscut, sinó que s’ha convertit en líder global en l’àmbit de la filantropia. Amb aquest bagatge, la renovació no ha sorprès ningú.
La novetat, que no sempre és sinònim d’importància, ha sigut el nomenament d’Ángel Simón, president d’Agbar, com a conseller delegat de Criteria. És la primera vegada que Fainé col·loca en un lloc executiu al seu costat a algú que ha sonat com a hipotètic successor. Una cosa que no està a l’agenda però que resulta molt difícil que no acabi sent objecte de comentari. Simón està més que bregat en la gestió empresarial, no només a Espanya sinó a escala internacional. Criteria l’obligarà a submergir-se en l’activitat de la fundació, element essencial per entendre el projecte de Fainé.
Aquest hòlding ha acabat sent, de facto, el principal grup de matriu catalana tot i que ara la seva visió sigui global. No és una entitat convencional, la qual cosa la fa vulnerable als que miren de desprestigiar-la per això, en moltes ocasions alimentant llegendes negres que no es corresponen amb la realitat. En tot cas, la continuïtat d’aquesta activitat ja és imprescindible i els moviments de Fainé no semblen tenir altre objectiu que assegurar-la, des de la presidència i amb un nou conseller delegat per mantenir el vigor de Criteria, que en els últims mesos s’ha vist sacsejat, de manera imprevista, pels moviments accionarials a Naturgy i a Telefónica. Moure’s com a símptoma de vitalitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.