Maltracte filio-paternal

1
Es llegeix en minuts
Maltracte filio-paternal

–¡Vine aquí!

–¡Que em deixis en pau! ¡Ves a la merda, t’ho he dit ja dues vegades!

–¡No em parlis així!

–¡Et parlo com em surt dels collons, i no penso venir!

Aquest és un extracte d’una conversa, per dir-ho d’alguna manera, entre una mare i un fill en un cèntric supermercat de Barcelona. Els que estàvem entorn d’aquesta escena no donàvem crèdit de com un nen, que no devia tenir més de 12 o 13 anys, cridava així a la seva mare. No hi ha res més esgarrifós que veure un fill maltractant els seus progenitors, i no hi ha res més decebedor que veure uns pares superats per un mocós que els diu de tot i que no saben què fer amb ell. Són pares incapaços de gestionar la situació, persones que van decidir tenir un fill, potser sense haver-se plantejat gaires coses. Parelles mal educades i, en tot cas, mal educadores que ara estan confuses sense saber abordar un problema de molt difícil solució. El maltractament filio-paternal ha augmentat a Espanya un 400% en els últims 10 anys.

Segons un estudi de la Universitat de Deusto, en el qual van participar gairebé 3.000 adolescents d’entre 13 i 18 anys entre 2013 i 2017, el 3,2% va admetre haver agredit físicament els seus pares, i el 12,5% confessava que ho feia psicològicament. Aquesta escena d’una mare derrotada davant un fill amb actitud fanfarrona i desafiadora, gens preocupat per insultar públicament la seva mare, no l’he aconseguit digerir.

¿A quina mena de societat hem arribat, en la qual els joves no senten cap empatia ni un mínim respecte cap als seus progenitors?

Sens dubte hi ha joves ben educats que coneixen el valor de respectar els seus pares; no obstant, sospito que hem creat una joventut que té uns valors molt diferents dels que em van ensenyar quan jo tenia la seva edat.

Notícies relacionades

La falta d’empatia i un desbordant egoisme han contribuït a formar una joventut incapaç d’assumir responsabilitats, perquè moltes vegades, tot s’ha de dir, darrere d’aquests joves hi ha hagut uns pares que no ho han sabut fer bé.

El maltractament de fills a pares ha començat a ser un tema molt preocupant amb què els serveis socials hauran d’anar a totes per frenar-ho.