Grip regulatòria

Un seriós avís a la burocràcia europea

Les protestes i manifestacions del sector agrícola d’aquest mes reflecteixen només la punta de l’iceberg d’un descontentament que ja és transversal

2
Es llegeix en minuts
Un seriós avís a la burocràcia europea

El millor invent polític des del final de la Segona Guerra Mundial, la integració europea, està tenint una grip de cura molt complicada. El diagnòstic és aclaparador per part d’empreses de qualsevol sector, des de negocis agrícoles a energètics. Un excés de paperassa burocràtica en nom de directives que s’executen de dalt a baix i que acaben arribant al ciutadà a través d’instàncies nacionals, estatals, provincials i locals, que cauen en la redundància i la complexitat.

De l’entramat normatiu que envolta Brussel·les i els seus cercles concèntrics se n’han beneficiat dinosaures de la política que cobren els seus millors salaris com a professionals de la cosa, grups de pressió diversos i advocats especialistes en l’entramat brussel·lès, que es representen a ells o a qui els contracten. A aquestes hores, n’hi ha prou de realitzar una breu enquesta per saber que el ciutadà mitjà ni distingeix ni entén el funcionament de les institucions, tanta comissió i comissari, envoltats com estan d’un mur de funcionaris a les seves torres d’ivori.

No es tracta de posar en dubte la Unió Europea, que representa un escàs 6% de la població mundial, sinó de corregir-ne els excessos. Tampoc es tracta de caure en la trampa que aquest és un continent museu que ha perdut totalment la guerra contra les innovacions tecnològiques procedents dels EUA i Àsia. No tenim Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon , Google o Meta; però Europa continua sent un calador de grandísimes empreses en sectors molt diversos. De la indústria del luxe francesa i italiana a la indústria clàssica alemanya. Europa és plena de pimes líders. També a Espanya. La singularitat econòmica i social europea és innegable. Té els seus actius.

Notícies relacionades

La pandèmia va servir per rellançar una Unió que patia la crisi del Brexit i el pes, cada vegada més gran, dels partits radicals de les extremes dretes i les extremes esquerres al seu Parlament. El llançament dels fons europeus i d’una clara estratègia (batejada com a verda i digital) per fer un salt endavant va ser un impuls que, amb el pas del temps, va pedalant. Després de la covid-19, la invasió d’Ucraïna i el paper militar subsidiari de la Unió respecte als EUA ha tornat a resplendir. Un altre problema. La grip europea pot empitjorar en les eleccions de principis de juny. Els partits antieuropeistes hi podrien continuar guanyant pes. Seria la millor notícia per a Vladímir Putin i, a l’espera del que passi el 5 de novembre vinent als EUA, per a Donald Trump.

Les protestes i manifestacions realitzades pel sector agrícola d’aquest mes reflecteixen només la punta de l’iceberg d’un descontentament que ja és transversal sectorialment i transfronterer. Una crítica contundent a un sistema normatiu que es mira el melic. La grip regulatòria i el leviatan burocràtic, obstaculitzador per créixer, en què s’ha convertit la UE s’ha de corregir. Els enemics n’anhelen l’autodestrucció. Queda poc marge per evitar-ho.

Temes:

Amazon Apple