Sota els focus

Convertir en estrelles Alves o Rubiales

Per pujar-los l’autoestima i netejar la seva imatge, hi podria haver un documental del dirigent esportiu i un reportatge que pagaria la fiança del futbolista

2
Es llegeix en minuts
Convertir en estrelles Alves o Rubiales

José Luis Roca

Fa setmanes intenses que el món del futbol dona titulars, inclosos els de l’intolerable racisme que persisteix. Fa dies, després de la sortida de l’exjugador Dani Alves de la presó i de ser posat sota llibertat provisional, la pregunta era qui li havia facilitat els diners per pagar la indemnització. La periodista Marisa Martín Blázquez va revelar la incògnita i va posar l’objectiu sobre una coneguda revista brasilera de projecció internacional. Segons aquesta font, el mitjà ha desemborsat aquesta quantitat de diners a canvi d’un extens reportatge de l’exfutbolista condemnat.

Rubiales ha sigut un altre dels protagonistes del futbol aquests dies. Principalment per ser investigat per presumptes irregularitats en contractes amb la Reial Federació Espanyola de Futbol, que ell presidia. Però, entremig d’aquests titulars, en va sortir un altre en què diversos mitjans apuntaven que una productora nord-americana prepara un documental sobre la vida de Rubiales, passant de puntetes pel cas Hermoso. Ell nega fins i tot que li hagin donat un avanç econòmic.

Luis Rubiales en la Real Federación Española de Fútbol /

FERMÍN DE LA CALLE

Salvant les distàncies entre els dos casos, i es materialitzin o no aquests acords, crida l’atenció el que això representa simbòlicament. Perquè pot ser que el reportatge o la pel·lícula no s’acabin realitzant, però el simple interès en això és un símptoma. Alves, una persona condemnada per la justícia per agressió sexual. Rubiales, ara imputat per presumptes delictes de corrupció, administració deslleial i blanqueig de capital, a més del cas Hermoso, acusat d’un presumpte delicte d’agressió sexual i coaccions.

Segunda comparecencia de Dani Alves en los juzgados /

ALEJANDRO GARCÍA / EFE
Notícies relacionades

En les dues circumstàncies, dues persones qüestionades públicament i amb casos encara oberts davant la justícia, són reconegudes i tractades com estrelles. A un, un possible reportatge. A l’altre, una pel·li. Els seus seguidors diran que ja eren dues persones d’èxit, però el cert és que els seus casos davant la justícia han canviat la seva percepció social. Però sempre apareixen els mitjans perquè tornin a resplendir, per pujar la seva autoestima i el seu ego, per netejar la seva imatge, perquè expliquin el que vulguin i es venguin com víctimes d’una cacera. Recordo, malgrat les diferències, l’entrevista realitzada a Carlos Navarro el Yoyas quan era pròfug, la mateixa entrevista a Alves a la presó i tants altres casos que, tot i que no hagin sigut condemnats, de vegades per una justícia cega, els seus informes exposats en judici parlen per si sols.

Penso quant canviaria el món si en lloc de convertir en protagonistes els que només haurien de respondre davant la justícia, es donés aquest espai a les dones afectades. Diran que Hermoso ja ha tingut veu, però potser hauria sigut bo escoltar-les quan els deien "capritxoses" o mocoses. De la mateixa manera que eñs reportatges centrats en com han de superar el trauma les víctimes d’assetjament, agressió o qualsevol violència masclista ens farien més sensibles com a societat davant tot això. Però no, malgrat tot, és a ells a qui se’ls posa el micro al davant i l’autoritat. Després, el conte que no hi ha masclisme.