Empreses familiars
Puig surt a la borsa amb cinturó de seguretat
La família fundadora continuarà mantenint fèrriament el control de l’empresa. La resta d’accionistes podran mirar, però no tocar ni opinar
Hi ha un espai empresarial i d’influència català que va quedar angoixat després de la crisi de reputació i financera que ha patit Grifols. La companyia d’hemoderivats, en plena campanya de neteja d’imatge i prometent més claredat, encara no s’ha recuperat de la patacada borsària provocada pels informes de la fosca firma d’anàlisi i inversions Gotham. El valor de les accions pedala al voltant dels 8,3 euros, un 45% per sota de la seva cotització abans de la tempesta. Grifols, igual com el fabricant de piscines Fluidra –controlat per les tres famílies fundadores–, formava part de la nova onada d’empreses catalanes que van decidir saltar a la borsa aplaudides pels inversores. Una sang nova que diversificava l’índex Ibex 35 en què acabarien entrant. Les dues, a més, van decidir mantenir les seves seus socials a Catalunya l’octubre del 2017, a diferència del que van fer Caixabank, Naturgy, Colonial, Sabadell i Cellnex.
La divisió d’honor del mapa empresarial català es completava aquests anys amb empreses no cotitzades. Una d’aquestes, Celsa, també ha acabat vivint el seu propi infern. La família fundadora, Rubiralta, amb l’obligació de sortir per deixar pas als fons. El grup sanitari Roca bat gairebé tots els rècords de discreció, per no dir opacitat. Mango, família Andik, intenta reverdir després d’anys en un segon pla. GB Foods és la hòlding que reuneix els negocis d’alimentació de la família Carulla. I evidentment, Puig, l’empresa de fragàncies i moda que ha portat a terme una important expansió internacional en els últims anys.
En plena sequera de sortides borsàries, l’anunci de la sortida a borsa de Puig, de moment la més important que es produeix a Europa aquest any i la més rellevant del mercat espanyol des de la sortida d’Aena el 2015, serveix per animar l’estat d’un mercat monopolitzat per una desena de companyies. S’espera que Puig formi part de l’Ibex 35 abans que acabi l’any si es confirma el volum de negoci esperat.
Notícies relacionadesLa família Puig –la presidència executiva està en mans d’un dels nets dels fundadors– continuarà mantenint fèrriament el control de l’empresa. Ha ressuscitat vells cinturons de seguretat que no satisfan determinats inversors. Només sortirà a borsa el 30% del capital. A més, ho farà amb accions de classe B, que evitaran que els accionistes externs, incloent-hi fons, puguin tenir certs drets polítics. Com dir: pots entrar a casa meva, utilitzar només alguns espais comuns, però ni se t’acudeixi dir-nos com gestionar-la i decorar-la. Si no t’agrada, te’n vas.
Amb una capitalització que podrà arribar a fregar els 14.000 milions, si estigués a l’Ibex 35 seria la quinzena empresa més valorada. La seva evolució, com sempre, dependrà que compleixi les seves expectatives de creixement i de la seva capacitat per poder generar un sistema de governança transparent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.