Àgora

Esplugues és Úniques

L’Hospital Sant Joan de Déu crea aliances amb 30 centres més

3
Es llegeix en minuts
parc-sanitari

parc-sanitari

Fa 50 anys que l’Hospital Sant Joan de Déu es va instal·lar a Esplugues de Llobregat. Va ser en aquest nou emplaçament on el centre va deixar de ser un hospital de beneficència per esdevenir un hospital de pediatria integrat a la xarxa sanitària pública. Va ser també a Esplugues on va iniciar un procés de creixement sense precedents que l’ha portat a convertir-se en un dels centres amb més activitat pediàtrica d’Espanya i d’Europa, i un referent per al tractament de les malalties complexes que afecten els infants. I aquest creixement l’ha fet amb el suport incondicional de la ciutat que el va acollir fa cinc dècades.

Esplugues és Úniques /

Ara l’hospital i la ciutat enceten una nova etapa. En els darrers anys, l’Hospital Sant Joan de Déu ha impulsat la creació d’una xarxa estatal, la xarxa Úniques, per sumar aliances amb 30 hospitals d’arreu d’Espanya i treballar plegats amb un objectiu comú: avançar en el coneixement de les malalties minoritàries i millorar el seu diagnòstic i tractament. En definitiva, millorar la qualitat de vida dels infants amb malalties rares, i de les seves famílies, i garantir-los l’accés al millor tractament, independentment del lloc on visquin.

La xarxa Úniques representa un canvi de paradigma en l’atenció d’aquests pacients. Planteja un model de medicina de precisió basat en un hospital més integrat, en què els pacients són atesos per equips multidisciplinaris que atenen totes les seves necessitats; un hospital més líquid, que va més enllà de les parets de l’hospital perquè siguin les dades les que viatgin i no els pacients; un hospital més smart, perquè es val de totes les tecnologies emergents per aconseguir-ho, mitjançant sistemes de monitorització a distància i telemedicina, i, per acabar, un hospital més translacional i col·laboratiu, perquè implica en el projecte pacients, institucions, centres de recerca i empreses innovadores del sector.

Per materialitzar un projecte d’aquestes característiques, però, calen noves infraestructures. Una és l’edifici Úniques SJD, node de la xarxa Úniques que l’Hospital Sant Joan de Déu està construint actualment sobre uns terrenys públics que l’Ajuntament d’Esplugues ha cedit, en una mostra de clara aposta pel projecte i gràcies a un canvi de plantejament urbanístic en temps rècord. El nou edifici de 13.000 m2 concentrarà els espais assistencials i de recerca per al diagnòstic i tractament de les malalties minoritàries, i forma part d’un projecte urbanístic i estratègic més ampli, Porta Diagonal, que atraurà tecnologies emergents en el camp de la salut.

Notícies relacionades

La ciutat i l’hospital treballen alineats, i amb una visió estratègica compartida, perquè Esplugues esdevingui l’epicentre del Bioclúster d’Innovació i Salut, un projecte de país que l’ajuntament, l’hospital i altres institucions han impulsat per potenciar i consolidar la recerca i la innovació biomèdica; atreure empreses del sector de la salut, i promoure una economia basada en el coneixement i la innovació.

El Bioclúster d’Innovació i Salut generarà un gran impacte en l’economia local i nacional. Segons dades de la Generalitat de Catalunya, crearà 50.000 llocs de treball i facturarà més de 7.000 milions d’euros (l’1,86% del PIB anual de Catalunya). I Esplugues esdevindrà el punt neuràlgic d’aquest clúster, un dels més importants d’Europa. L’Úniques SJD completarà un ecosistema assistencial al qual s’unirà, en els propers anys, el nou Hospital Clínic. Totes aquestes accions generaran, sens dubte, una gran riquesa al territori, però, per sobre de tot, milloraran l’atenció, el tractament i la qualitat de vida de moltes famílies que viuen amb incertesa la malaltia del seu fill o de la seva filla. En definitiva, significarà una llum d’esperança.