Cercle d’Economia

Apostes sobre el Sabadell i Criteria

Més d’una dotzena d’alts càrrecs de l’entitat amb seu a Alacant es van fer veure al Cercle davant el discret segon pla de tres directius del BBVA

2
Es llegeix en minuts
El president de Criteria i de CaixaBank, Isidre Fainé.

El president de Criteria i de CaixaBank, Isidre Fainé.

Les jornades del Cercle d’Economia, celebrades aquesta setmana a Barcelona, han tingut dos protagonistes empresarials/financers de renom: Banc Sabadell i Criteria, el braç de La Caixa. Si dijous el desembarcament de més d’una dotzena d’alts càrrecs del banc amb seu a Alacant, a més de consellers, va marcar la jornada; l’endemà va ser l’anunci que Criteria seguia amb la seva gana inversora al comprar el 9,4% d’ACS, l’empresa controlada pel totpoderós Florentino Pérez, conegut popularment per ser president del Reial Madrid.

La fotografia del president del Sabadell, Josep Oliu, parlant amb el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va ser la guinda a la intensitat amb què aquest rebutjava una vegada més, en nom del Govern, l’opa hostil del BBVA pel Sabadell. Tant per les formes en què s’ha produït, va indicar, com pels seus efectes negatius sobre la competència. El Govern va camí de no autoritzar l’oferta a l’espera del dictamen de la CNMC i de totes les aprovacions que s’han de succeir, també a nivell de les autoritats bancàries europees i espanyoles. Això, en el cas que l’oferta del banc presidit per Carlos Torres segueixi el seu camí. A l’auditori escoltaven el ministre tres alts directius del BBVA, que van mantenir sempre un discret segon pla.

Notícies relacionades

Sobrevolava les converses la pregunta sense resposta: ¿però pot aconseguir el BBVA el seu objectiu? Si del mercat depèn, tot està en mans dels accionistes. Al Sabadell esperen que la incertesa respecte al preu de l’opa sigui un factor que impedeixi el desafiament del BBVA. El canvi d’accions ofert per aquest banc continua generant dubtes i molt pocs creuen que aquesta entitat, si seguís amb l’oferta, no pugui introduir canvis. Els accionistes del Sabadell estan dividits en dos grans grups que fluctuen al voltant del 50%: els fons institucionals, començant pel nord-americà BlackRock, i els accionistes individuals, en què destaca l’empresari mexicà David Martínez, que, amb el 3,4%, és membre del consell d’administració del banc. Des del Sabadell consideren que els accionistes individuals, molts d’ells clients, no aniran a l’opa. ¿Apostes? Millor no fer-les.

A hores d’ara, tampoc hi ha apostes sobre el pròxim moviment de Criteria després d’entrar a ACS. La relació d’amistat de Florentino Pérez i Isidre Fainé, president de Fundació La Caixa, ve de lluny. ACS, a més, va comprar el 49,99% de la gestora d’autopistes Abertis, antigament part del grup La Caixa. L’entrada a ACS se suma a la feta a Inmobiliaria Colonial, en el recentment sortit a borsa Grup Puig, a l’augment de la seva participació a Telefónica i als nous moviments que espera fer a Naturgy, de la mà del grup emiratià Taqa, que s’està definint durant aquests dies. Ángel Simón, nou CEO de Criteria, busca les respostes. Taqa vol un 40% de l’energètica, en el qual Criteria controla un 26,7%..