Newsletter

L’ascensor social continua funcionant

1
Es llegeix en minuts
L’ascensor social continua funcionant

Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Diu la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que hi ha independentistes que la paren pel carrer perquè no els abandoni en mans d’uns partits polítics que permeten les ocupacions il·legals, els fregeixen a impostos, perden esdeveniments com la F1, foragiten els inversors i es deixen perdre el lideratge del PIB espanyol. No dedicaré aquestes poques línies a recordar les dades que desmenteixen algunes d’aquestes afirmacions. El que m’entristeix és que Ayuso, com li ha passat en alguns moments a Pedro Sánchez, presti més atenció als catalans independentistes que als que no ho són.

Notícies relacionades

Madrid esprem ara els últims beneficis del model econòmic amb què van triomfar Barcelona i Catalunya després dels Jocs Olímpics, basat a aprofitar la inversió pública per atraure turisme massiu i altres indústries amb treballadors amb baixa qualificació, baixa productivitat i baixos salaris. Les dues últimes dècades, i aquest és el mèrit del PP i d’Ayuso, els avantatges de l’efecte capital les han sabut aprofitar per créixer i no només per alimentar classes diletants com en altres èpoques. A més, Madrid ha comptat per consolidar aquest model amb l’efecte d’aspirador de treballadors de tot Espanya.

El moment de Catalunya és un altre, i Ayuso hauria de mirar a aquells catalans que ja no tenen nostàlgia del procés que han aconseguit que Barcelona sigui el cinquè hub tecnològic de la UE, que s’instal·li la primera factoria xinesa a Espanya o que vingui la Copa Amèrica sense marxar la F1 i pagant molt menys pels dos esdeveniments. I això ho ha fet acollint alhora una ingent massa d’immigrants, fins a arribar als 8 milions d’habitants. I donant-los oportunitats com demostren les tres joves que avui presentem pels seus mèrits acadèmics i que afronten la selectivitat amb un sòlid bagatge. L’ascensor social encara funciona. A la Catalunya que funciona no li molesta que a Madrid també li vagi bé.