Masclisme i racisme

Gitanes agredides i desprotegides

¿Qui repara el mal a una nena si ni tan sols un equip psicològic l’ha ajudat a comprendre’l? ¿Qui li torna la seva infància?

2
Es llegeix en minuts
Gitanes agredides  i desprotegides

Aquesta setmana, en tot just 24 hores, vam veure com el masclisme i el racisme es donaven la mà a la justícia amb el cas de dues nenes gitanes. A Ciudad Real, l’Audiència Provincial va absoldre un home de 20 anys acusat d’agressió sexual, després de deixar embarassada una nena de 12 anys. Compte, tot això va arribar a la justícia per l’equip mèdic que va atendre el cas. La Fiscalia demanava 11 anys de presó i la justícia ha conclòs que la diferència d’edat no és tanta i que "dins de la cultura gitana és una conducta normal".

Un dia abans, l’Audiència Provincial de Lleó havia reduït una pena per agressió sexual a un home que va deixar tres vegades embarassada una menor entre els 12 i els 15 anys, mentre ell tenia 7 anys més. Consideren un atenuant que a la "cultura gitana les unions de parella es produeixen a edats molt primerenques".

Quan la notícia es va conèixer no es va dubtar de titllar-la de vergonya. Des del Ministeri d’Igualtat, a la direcció d’Igualtat de Tracte i No Discriminació i contra el Racisme o la Fundació de Secretariat Gitano. La justícia diu ara que es va entendre malament. Que només s’han ajustat al Codi Penal perquè, tot i que es tingui menys de 16 anys, l’article 181 recull que no s’ha de penar si no hi ha violència o intimidació, l’edat entre les persones és pròxima i hi ha un "grau de desenvolupament o maduresa física i psicològica" semblant. I que això últim ho va certificar l’informe psicològic de la menor. És a dir, que ella hi estava "d’acord".

Pero,de veritat, ¿qui fa aquest informe? ¿Com pot entendre un psicòleg que una menor hi està d’acord si té tot un entorn còmplice que no li explica a aquesta menor el que passa i ni tan sols pot identificar-ho com a violència? ¿Com poden dir que el grau de maduresa és semblant, amb diferències de més de set anys d’edat? ¿Com es pot jutjar amb prejudicis racistes cap a la mateixa comunitat gitana?

Notícies relacionades

En lloc de cenyir-se de manera tan estricta a l’article 181 del Codi Penal podia haver-se acordat del 12.5 del Conveni d’Istanbul, que obliga els estats que "no es consideri que la cultura, els costums, la religió, la tradició o el supòsit honor justifiquen actes de violència". Al final, el problema és el de sempre. Com la justícia ho interpreta. Massa vegades amb prejudicis, aquí racistes i masclistes. Sempre hi ha el buit pel qual escapar-se. ¿On és aquesta Constitució, que indica que ni la raça ni el sexe siguin factor de discriminació? ¿Quin precedent tan perillós fixa això per a altres menors gitanes? ¿Qui repara el mal a una nena si ni tan sols un equip psicològic l’ha ajudat a comprendre’l? ¿Qui li torna la seva infància? ¿Quin tipus de justícia deixa lliure o rebaixa penes a uns individus que es basen en excuses buides per ocultar el seu masclisme?

Una agressió és una agressió i no hi ha consentiment possible en menors d’edat. I punt. Ni cultura ni tonteries. Aquesta situació no pot fer més fàstic. I no pot fer més pena veure com una justícia deixa desprotegides unes nenes pel fet de ser gitanes.