Newsletter

Feijóo i les presses de Madrid

1
Es llegeix en minuts
Feijóo i les presses de Madrid

Archivo

Madrid té pressa. El 1993 es va instal·lar un entramat polític, mediàtic i judicial que mira sempre d’enderrocar els presidents de Govern del PSOE per fora de combat. Primer va ser amb la X dels GAL i la guerra bruta contra ETA adornada amb greus episodis de corrupció. Després va ser la deslegitimació de Zapatero després dels atemptats de l’11M i la famosa motxilla de Vallecas. I ara és Sánchez i les activitats de la seva dona. El que es busca sempre és crear un momentum, com va fer el mateix Sánchez amb la moció de censura, que permeti ocupar el poder institucional desarborant l’adversari. Hi ha jutges i periodistes que han fet carrera amb això.

Notícies relacionades

Però no s’ha de descartar que tot parteixi d’una anàlisi equivocada. Aznar va activar aquest mecanisme després de desesperar-se per la derrota a les eleccions del 1993, però va arribar a aquestes i al fang dels GAL amb un equip sòlid i un programa de govern creïble. Rajoy no va tombar Zapatero amb la motxilla de Vallecas sinó el dia que li va negar el vot a la tisorada i es va convertir en alternativa. A Feijóo l’han empès a envestir la dona de Sánchez sense que encara sapiguem qui seria el seu ministre d’Economia o en quina facció del PP europeu s’alinea de cara als pactes posteriors el 9J.

A Feijóo li venen unes setmanes complicades. Si la distància que li treu a Sánchez a les europees no complau aquest entramat juridicomediàtic, li començaran a ensenyar la porta de sortida tot i que no tinguin clar qui podria substituir-lo. No sembla viable que ni Ayuso ni Moreno Bonilla abandonin les seves còmodes majories absolutes per batre’s cada dimecres. I repetir l’esquema de posar un preferit com va pretendre el mateix Feijóo amb Pablo Casado té el perill que Sánchez avanci les eleccions en qualsevol moment i el consagri com a líder. Aznar va guanyar quan es va desfer del control de la CEOE, com ha explicat. Rajoy, quan es va deslliurar d’Aznar. ¿Serà capaç Feijóo de deslliurar-se d’aquests jutges i periodistes?

Temes:

Govern PSOE CEOE