Eleccions europees

Espanya està millor

Vox pujarà, però es quedarà, a tot estirar, una mica per sobre del 10% del vot, molt per sota del 30% de l’extrema dreta a França i Itàlia

2
Es llegeix en minuts
Pleno de aprobación definitiva de la ley de amnistía en el Congreso de los Diputados.

Pleno de aprobación definitiva de la ley de amnistía en el Congreso de los Diputados. / José Luis Roca

Diumenge vinent l’extrema dreta pujarà i unida podria arribar a copar el 20% del Parlament Europeu. Però el 20% és molt lluny del 51% i el previsible és que el pacte actual de centre (populars, socialistes i liberals) superi la majoria absoluta de 361 escons i arribi als 400. A més, l’extrema dreta està dividida en dos i una part –no només Meloni– està aigualint molt la seva actitud antieuropea.

Però l’extrema dreta pot ser la primera força a cinc països: França, Itàlia, Àustria, Holanda i Hongria. I la segona en quatre més: Alemanya, Polònia, Romania i Letònia. Que a França el partit de Marine Le Pen pugui obtenir el 32% del vot, doblant així el del partit de Macron i sumant més que els seus dos immediats seguidors (Macron i els socialistes) no és cap tonteria i deixa grans incògnites sobre les presidencials del 2027. I que Meloni, amb més del 30% dels vots, consolidi la seva primacia política a Itàlia tindrà conseqüències. No podrà desarborar l’actual i tradicional coalició centrista, però tindrà més força a Roma i a Brussel·les. I Meloni, molt pragmàtica, ho sabrà capitalitzar.

I no menys rellevància té que a Alemanya l’extremista AfD (que fins i tot Marine Le Pen repudia) pugui quedar segona, després de la CDU (PPE), però per davant dels socialdemòcrates del canceller Scholz. A part de les conseqüències a Brussel·les, la influència de l’extrema dreta pujarà als tres grans països de la UE (Alemanya, França i Itàlia). I la seva força, a part del nacionalisme populista i antieuropeu (en retrocés), ve del rebuig de part de la població a la imprescindible immigració. És una qüestió clau que caldrà abordar si no es vol que l’extrema dreta segueixi a l’alça.

Però en aquest preocupant ambient, la realitat espanyola és bastant menys alarmant. Aquí tenim una persistent i molt nociva crispació entre els dos grans partits, però els números de l’extrema dreta queden molt lluny del PP i del PSOE. En les europees de 2019 Vox va tenir el 6,2% dels vots i ara pujarà, però es quedarà entre el 8,1% (enquesta d’EL PERIÓDICO) i el 10,7% d’El País. Molt lluny del més del 30% de França o Itàlia. I fins i tot sumant-li la nova llista extremista S’ha Acabat la Festa no passarien mai del 15%, en el sondeig més alarmant, el del CIS d’ahir.

Notícies relacionades

Sigui pel que sigui, la reacció contra la immigració que recorre Europa –incloent-hi països de gran tradició socialdemòcrata, com Dinamarca i Suècia– ha trobat al Pirineu una barrera. Potser perquè la immigració de religió islàmica, o la subsahariana, és aquí menys rellevant per la forta presència de la llatinoamericana.

Abascal irrita molts electors –moderats o progressistes–, però la seva implantació política i social és molt menor que la dels seus amics en altres països europeus. En això, en la influència i auge de l’extrema dreta, Espanya va en la bona direcció perquè Vox puja, però està millor que altres països europeus. Apuntin-ho.

Temes:

PSOE CDU Vox