2
Es llegeix en minuts
El Govern va presentar uns comptes expansius que haurien evitat els ajustos i els Comuns van provocar el seu rebuig

El Govern va presentar uns comptes expansius que haurien evitat els ajustos i els Comuns van provocar el seu rebuig

L’atenció sanitària a Catalunya es veurà seriosament afectada aquest estiu com a conseqüència de les restriccions derivades de la pròrroga pressupostària ocasionada per la falta d’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2024. Això implica que es produiran retallades tant en l’atenció primària com en els serveis hospitalaris.

Fa uns dies, l’Institut Català de la Salut va traslladar a les direccions dels centres d’atenció primària que per aquesta falta de pressupost no podrien contractar personal substitut ni renovar els contractes eventuals. La situació, que afecta sobretot els centres de la província de Barcelona, concerneix especialment el personal d’infermeria i administratiu, però no el personal mèdic, ja que no hi ha disponibilitat.

En l’àmbit hospitalari, tres dels grans hospitals catalans també han anunciat retallades. La Vall d’Hebron, per les vacances del personal. Aquest hospital habitualment tancava l’activitat quirúrgica no programada urgent a l’agost, per la qual cosa la reducció de l’activitat a l’estiu no constitueix un fet excepcional. El que sí que ho és que aquest any al juliol, a l’agost i al setembre reduirà l’activitat un 30%, cosa que implicarà el tancament de 272 llits, tot i que fonts sindicals apunten que, a més, reduirà el 90% d’activitat quirúrgica programada no urgent aquests mesos. L’Hospital Josep Trueta de Girona es veurà obligat a tancar tres quiròfans de matí i dos de tarda al juliol, tres de matí i tots els de tarda a l’agost i la primera setmana de setembre i un quiròfan de matí i dos de tarda la segona quinzena de setembre. I, finalment, l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida veurà afectada principalment l’activitat quirúrgica d’alta complexitat tecnològica, cosa que implica cancel·lar tota la cirurgia robòtica, si bé s’intentarà fer amb altres tècniques per evitar que augmentin les llistes d’espera.

I tot i que des de la Conselleria de Salut s’ha argumentat que no hi està havent retallades –de fet, afirmen que aquest any hi ha més recursos i més professionals consolidats en el sistema sanitari i han arribat a atribuir l’estretor pressupostària a l’increment dels salaris del personal sanitari–, el cert és que la rebaixa en els serveis de salut aquest estiu no es pot desvincular de la falta de pressupostos. I no s’ha d’oblidar, arribats a aquest punt, que no tots els partits són igual de responsables. El Govern va presentar uns pressupostos expansius que haguessin evitat aquesta situació; el PSC, el principal partit de l’oposició, li va oferir suport, i van ser els Comuns qui al decidir no recolzar-los per una qüestió de principis, la seva oposició al projecte del Hard Rock a Tarragona que ni tan sols figurava en aquests pressupostos, van provocar el seu rebuig.

Cal evitar que una situació com aquesta es torni a produir i per a això urgeix la formació d’un Govern a Catalunya. Hi ha majories coherents ideològicament per fer-ho possible i qualsevol altra opció, per molta temptació que puguin tenir alguns partits de repetir les eleccions, seria una immensa irresponsabilitat i un menyspreu als ciutadans que ja han expressat les seves preferències.