Incentius al treball a l’estiu

1
Es llegeix en minuts
Manifestacion ecologista, contra el turismo, y anticapitalista en Barcelona

Manifestacion ecologista, contra el turismo, y anticapitalista en Barcelona / EFE / Quique Garcia

Les vacances ja es veuen pel mirall retrovisor. Espanya va camí de registrar un any rècord, amb l’afluència de més de 90 milions de turistes, concentrats sobretot en la temporada alta tradicional, entre Sant Joan i el dia després de la Diada. No és estrany que, en aquest context, cada vegada siguin més els visitants que fugen de la massificació i descansen en altres períodes, com ara l’últim trimestre de l’any o el primer.

La redistribució més gran del flux de turistes també és conseqüència del canvi climàtic –les onades de calor tropical converteixen la tardor en el nou paradís– i de l’expansió del teletreball. La vida en remot en un destí càlid, fora del període estrictament estival, guanya atractiu, sobretot per a les famílies d’adults sense fills que viuen al nord més fred.

El turisme espanyol ha de treure partit d’aquesta conjunció de factors que allarga la temporada, li permet obrir els 365 dies de l’any i redueix la dependència del sol i platja, per avançar en el camí cap a la desestacionalització i la sostenibilitat.

Notícies relacionades

Però el benefici de la redistribució dels fluxos vacacionals no s’acaba aquí. Una concentració més baixa del descans durant els mesos d’estiu reduiria la pressió sobre les infraestructures, el medi ambient i la vida dels residents locals. Alhora, permetria que empreses i treballadors organitzessin i distribuïssin millor la càrrega de treball. També, que les administracions i les institucions responsables de proveir serveis públics, com ara la sanitat, garantissin la seva activitat sense haver de cobrir les vacances de les seves plantilles amb personal de reforç. Aconseguir aquest personal extra costa molt en temps de carestia pressupostària, com ha passat a Catalunya aquest estiu amb la falta de metges.

Crear incentius econòmics o socials per als empleats que voluntàriament facin les seves vacances fora del període estival és una bona pràctica a tenir en compte i no només en benefici del sector turístic.

Temes:

Calor Turisme