1
Es llegeix en minuts
El moment de les pimes

Espanya dona finalment el seu lloc a les petites i mitjanes empreses. Malgrat que les pimes constitueixen un dels grans motors del país, al llarg de la història recent han quedat en un segon pla, tant en el debat públic com en el diàleg social, uns àmbits en què de vegades les grans empreses o les empreses emergents han gaudit d’un reconeixement més gran.

Costa entendre que no hi hagi hagut abans una volença més gran per un col·lectiu que suposa el 99,8% del teixit empresarial del país, en representa més de la meitat del seu valor afegit i suposa el 66% de l’ocupació empresarial total. A més, les pimes exerceixen un paper nuclear en la generació d’innovació i en la transformació digital que tant necessita l’economia espanyola en la tan canviant era de la postpandèmia. Tot i que no estiguin exemptes de debilitats i grans reptes a superar, la seva contribució al dinamisme del país queda fora de dubte i s’ha de protegir.

En aquesta direcció són dignes de lloar iniciatives com la decisió del Govern d’obrir la porta del Consell Econòmic i Social a la patronal catalana Pimec, presidida per Antoni Cañete i que demà celebra els 50 anys de la seva fundació amb l’entrega dels premis a les millors iniciatives empresarials. L’entrada de Pimec al CES arriba després d’una àrdua reforma legal, consolida la seva participació en el diàleg social i acaba amb anys de menysteniment.

Notícies relacionades

Una altra decisió que reconeix el valor de les pimes és l’opa llançada per BBVA sobre Sabadell, un banc amb una forta tradició en aquest segment del teixit empresarial que interessa sobre manera l’entitat amb seu a Bilbao. BBVA i Sabadell no serien el banc més gran d’Espanya, però sí el primer per negoci amb les pimes. És probable que la marca Sabadell es mantingui en aquest àmbit si triomfa l’opa, una cosa que no està tan clar en la resta de segments.

Tot i que el reconeixement a les pimes hagi trigat tant, està ben clar que aquest és el seu moment.