Gestora cultural revulsiva

Berta Sureda: Fitxada per Ada Colau per redissenyar l’Icub, l’Institut de Cultura de Barcelona, va posar fi als nomenaments a dit i va legalitzar els concerts de petit format en bars i restaurants.

2
Es llegeix en minuts

La gestora cultural Berta Sureda, coordinadora del Pla de Cultura de les Balears durant el mandat de Fanny Tur i excomissionada de Cultura de Barcelona, on va dirigir l’Icub després de ser fitxada per Ada Colau, va morir diumenge passat als 65 anys a Palma d’un càncer fulminant. Nascuda el 1959 a Barcelona, Berta Sureda pertanyia a una família d’arrels mallorquines. El destí ha volgut que el seu pare, Josep Lluís Sureda Carrión (Palma, 1923), catedràtic d’Economia per la Universitat de Barcelona als 32 anys i advocat de Juan March en el plet del cas de la Barcelona Traction, així com conseller del Banc d’Espanya i fundador del PSC, morís aquest mateix mes, als 100 anys.

Llicenciada en Història de l’Art per la Facultat de Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, va exercir de directora del departament de serveis culturals del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) on, primer, va ser la responsable de la unitat d’exposicions. També va ser la creadora i directora de l’Entitat Autònoma de Difusió Cultural de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, des d’on va dissenyar polítiques estratègiques per al sector base com beques, plans integrals, xarxa de centres de creació o l’elaboració de l’Estatut de l’Artista. També va treballar en el Museu Es Baluard, amb Imma Prieto, al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia com a directora d’activitats públiques i va ser comissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

A Barcelona, Sureda va assumir l’estiu del 2015 la direcció de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), anomenada per Ada Colau amb la premissa d’apostar per la participació ciutadana i per la transparència i consolidar els centres existents. Però Sureda no va durar gaire en el càrrec, perquè el posterior acord entre el PSC i Barcelona en Comú, que va convertir l’actual alcalde Jaume Collboni en segon tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, va provocar la seva sortida.

Notícies relacionades

Amb el seu pas per l’Ajuntament de Barcelona, Sureda es va anotar diversos èxits que encara perviuen: ajudar els menys afavorits dins del sector cultural barceloní, la legalització dels concerts de petit format en bars i en restaurants i la concessió d’ajudes en forma de rebaixes fiscals a les llibreries, per enfortir la seva posició davant la ferotge competència digital.

Altres de les seves prioritats va ser posar fi a les designacions discrecionals en la direcció de museus, festivals i centres culturals. Sureda va normalitzar els concursos públics amb mecanismes participatius i experts amb mirada independent per renovar les direccions del Grec, el Centre de Cultura Contemporània, el Mercat de les Flors, la Virreina, el Museu Picasso, el Museu Etnològic i el de les Cultures del Món.