Descansa, estimada

2
Es llegeix en minuts
Descansa, estimada

La Provincia

Avui m’he aixecat amb una bona notícia. Han detingut Carlos Navarro, més conegut com el Yoyas. Un sobrenom conseqüència del seu caràcter violent en la segona edició del famós reality Gran Hermano. El temps ha donat la raó a Mercedes Milá quan afirmava que era un experiment sociològic. Hem pogut, al llarg dels anys seguir el procés d’una realitat de vegades mal entesa. La violència de gènere. Carlos va entrar a Gran Hermano l’any 2001, va tenir un idil·li amb Fayna Bethencourt i als dos dies de concurs ja la humiliava, maltractava i amenaçava. Fins a tal punt que la direcció del programa el va expulsar.

Fayna, seguint el paper al peu de la lletra de la dona submisa que ha caigut a les urpes d’un maltractador, no només no es va separar del Yoyas sinó que el va defensar a capa i espasa. Ell continuava comportant-se de forma violenta en públic, però continuava sent convidat a tertúlies i programes de televisió. Va estar més de 10 anys a la tele i la ràdio (Crónicas marcianas, Salvados, Catalunya opina etc.) dient mil barbaritats. Després es va ficar en política i va acabar de regidor d’ultradreta. Fayna es va mantenir a l’ombra, va tenir dos fills i es va limitar a ser la dona del Yoyas. Vaig coincidir amb ells dos una vegada al programa Cazamariposas i vaig poder comprovar com aquesta dona plena de llum i alegria havia passat a ser ningú. Una ningú trista, grisa i ara sabem que absolutament aterrida.

Notícies relacionades

No va ser fins uns 16 anys més tard quan va reunir el valor per fugir del seu botxí, el va denunciar i es va atrevir a explicar el calvari pel qual estava passant. Una vegada més, la societat li va girar l’esquena. El Yoyas va ser condemnat a sis anys per maltractar la seva dona i els seus fills menors el 2020, però mai va entrar a la presó. Va fugir. El va trobar un periodista que en lloc de trucar a la policia li va fer una entrevista. Fayna va continuar lluitant explicant la seva història, intentant ser feliç amb els seus fills però tement per la seva vida i la d’ells. Ara sembla que s’ha fet justícia. Per fi l’han trobat. No sabem quant temps estarà a la presó.

Jo només penso en tu, Fayna. Per fi podràs dormir i descansar. El sistema comunicatiu va alimentar la bèstia d’una forma acrítica i qui sembra vents cull tempestats. Em sap molt greu que hagis trigat 26 anys a rebre el suport que tota dona mereix. Imagineu-vos les que viuen tancades a casa sense càmeres, sense xarxes i sense ajuda. Terror és poc. I després, alguns ens diuen feminazis.