Empresa: diàleg i respecte

Catalunya mereix un govern que treballi junt amb les patronals

2
Es llegeix en minuts
Empresa: diàleg i respecte

Josep Sánchez Llibre

Avui, 27 de juny, celebrem el Dia de l’Empresa a Catalunya, una data que ens permet reconèixer i honrar totes les empreses que fan bategar el cor de la nostra economia. I em refereixo a petites, grans, mitjanes, micros, autònoms i start-ups. L’ecosistema empresarial es transforma, el món patronal també. Com a president de Foment del Treball, és un honor celebrar per tercer any consecutiu aquesta jornada –que va proposar Foment– amb empresaris i treballadors, per destacar la importància de les nostres empreses en el desenvolupament econòmic i social de Catalunya.

Les empreses són el motor que impulsa el creixement, la innovació i el progrés. Sembla una obvietat, però vivim en una època en què es vol demonitzar l’empresari i les empreses. No ho permetrem. Amb duresa i amb humilitat assenyalem que són els que generen ocupació, inverteixen en tecnologia i milloren la qualitat de vida dels nostres ciutadans. Aquest dia especial, vull expressar el meu més sincer agraïment a tots els empresaris i empleats que, amb el seu esforç i dedicació, fan possible que Catalunya sigui un referent de dinamisme i prosperitat. Tant de bo aquest dia de reconeixement es pogués celebrar a tot Espanya. Ens juguem molt si deixem fora de l’equació els empresaris, i més si és per capricis partidistes.

Així, em veig en la necessitat de remarcar el paper fonamental de les patronals en el diàleg social. Les organitzacions empresarials, com Foment del Treball, i la CEOE i CEPYME en l’àmbit estatal, són actors essencials en la negociació i el consens. Costa entendre que des de part del Govern s’insisteixi en el monòleg social i s’actuï contra el consens i el respecte. Més de 40 anys d’èxits en l’àmbit del diàleg social no es poden llançar per la borda. Pels empresaris no serà; malgrat el maltractament i menyspreu que rebem, seguim i seguirem a totes les taules de negociació.

No obstant, malgrat la nostra voluntat, observem amb preocupació les mesures unilaterals que el Govern ha implementat en matèria laboral, ja sigui la reducció de jornada o l’increment de l’SMI o el subsidi d’atur, per citar-ne algunes. Aquestes decisions, adoptades sense el necessari consens i diàleg amb els actors socials, tenen un impacte negatiu en el teixit empresarial i, per tant, en tota l’economia. És inacceptable que s’ignorin les veus dels que creen riquesa i ocupació. Demonitzar una part de la societat no només és lamentable, és improductiu.

Decisions unilaterals

Notícies relacionades

Catalunya i les seves empreses mereixen un govern que valori el diàleg social, que treballi junt amb les patronals –i també els sindicats– per dissenyar polítiques que impulsin la competitivitat i l’ocupació. Les decisions unilaterals, lluny de resoldre problemes, els agreugen, i posen en risc l’estabilitat i el desenvolupament econòmic.

Avui, el Dia de l’Empresa a Catalunya, reitero el meu compromís i el de Foment del Treball per continuar defensant els interessos de les nostres empreses. Continuarem lluitant per un entorn empresarial just i competitiu, i per un diàleg social que sigui el pilar de les polítiques laborals al nostre país. Felicitats a tots, perquè tots som empresaris i tots volem construir una Catalunya més pròspera i equitativa que elimini les desigualtats socials.