Tema del diumenge

L’engany del ‘greenwashing’

EL PERIÓDICO examina l’ecopostureig i la normativa espanyola que el vol evitar

1
Es llegeix en minuts
L’engany del ‘greenwashing’

¿Què passa quan una empresa intenta aparentar ser ecològica sense ser-ho realment? ¿O quan presumeix d’una acció suposadament ecologista mentre, d’altra banda, continua realitzant pràctiques nocives amb el medi ambient? Aquest diumenge EL PERIÓDICO examina les conseqüències de l’anomenat greenwashing o ecopostureig, considerat pels experts de l’Organització Europa de Consumidors (BEUC) com "un greu engany" per als consumidors i "competència deslleial" per a les companyies que sí que fan les coses pensant en el planeta.

L’article, amb una versió interactiva a la web del diari, avança el contingut de la normativa contra el rentat verd que ultima el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, actualment en fase de consulta pública; i recull les línies mestres detallades a la guia publicada per les Nacions Unides el 2022.

Notícies relacionades

En els últims anys, Governs i oenagés han denunciat grans empreses per greenwahsing. El Tema del Diumenge aborda aquesta ofensiva global, amb els casos més sonats o paradigmàtics, de la mà dels corresponsals Idoya Noain (EUA), Gemma Casadevall (Alemanya), Leticia Fuentes (França), Irene Savio (Itàlia) i Lucas Font (Regne Unit).

La situació política al Regne Unit, que celebra dijous vinent unes eleccions que poden desallotjar del poder els conservadors 14 anys després que arribessin a Downing Street, és el principal tema del qual s’ocupa Entendre-hi més. El suplement dominical ofereix una radiografia de com arriba el país a aquests transcendentals comicis, amb especial atenció als canvis que ha deixat el Brexit. Vuit anys després del referèndum que va propiciar la sortida de la UE, la majoria de britànics pensen que aquella va ser una mala decisió. Entendre-hi més també dona veu a tres espanyols que resideixen al Regne Unit, que expliquen les traves burocràtiques que han hagut d’afrontar a causa del Brexit. El suplement aborda també altres qüestions, com l’anàlisi de l’obra cinematogràfica de Juan Antonio Bayona fet pel mateix director, la figura de Julian Assange o els problemes amb els taxis a Roma.