Ganes de fer coses

De sobte, facilíssim

Som menys capaços de disfrutar de no fer res

2
Es llegeix en minuts
De sobte, facilíssim

Juan Tallón

De sobte, hi ha moltíssimes coses a fer, la vida és breu, i desitges fer les que puguis, és clar que sí. Però no en saps. ¡Com sabràs fer-ho tot! No ets tan geni. Tot i així, continues volent-ho. És temps d’experiències. Per això sembla haver-hi instruccions per a qualsevol cosa: perquè els que no saben no hagin de renunciar a fer el que sigui, i que el difícil es torni, de sobte, facilíssim. L’eterna batalla del "vull i no puc" ha deixat com a inapel·lable vencedor el primer. Gairebé tot està a l’abast de la mà.

El poder d’atracció de les instruccions ja el va endevinar Julio Cortázar el 1954, durant la seva estada a Roma per traduir els contes d’Edgar Allan Poe. Un dia, durant una sortida de plaer per la ciutat, es va trobar tancat San Giovanni in Laterano, i al seu lloc va visitar el palau de la Scala Santa, l’escala del qual era tradició pujar de genolls. Entre les coses que hi havia a la venda a l’entrada, l’escriptor argentí va descobrir un petit llibre amb instruccions justament per ascendir la Scala Santa. "Tan bé em va semblar –va dir– que me’n vaig adonar fins a quin punt som orfes de bones instruccions per fer quantitat de coses importants. Farien falta instruccions per beure una tasseta de cafè, per exemple, o per asseure’s en una cadira. Són coses elementals, és a dir, profundes, o sigui malenteses".

Rebre instruccions

Notícies relacionades

Escriure instruccions, gravar tutorials, reduir, en fi, a senzill el complex, és un gènere popular. Qualsevol cosa abans que haver de renunciar a un desig. És també el temps de les aspiracions personals. No estem disposats a renunciar així com així a les coses per les quals ens sentim atrets. En un mitjà com The New York Times, per exemple, un no s’ha d’esforçar gaire per trobar-se peces titulades així: Com triomfar a internet retallant peülles de vaca, Com ser menys autocrítica, Com disfrutar del Machu Picchu sense patir per l’altura, Com enfortir els ossos amb l’exercici, Com fer una maleta petita per a un viatge de dues setmanes, Com menjar sa, saborós i casolà tota la setmana, Com minimitzar l’exposició als microplàstics, Tres passos per envellir amb exuberància, Guia per conèixer els antidepressius més comuns, Guia d’habilitats socials útils per als adults, Guia per a principiants sobre la caiguda del cabell masculí, Estratègies d’última hora per disfrutar l’eclipsi solar total, Com netejar el teu armari sense desconcertar-te o Com ser un nen per sempre.

"Volem saber" és una pulsió fortíssima. No importa com de difícil que se’ns presenti saber fer alguna cosa. Ningú vol passar per ser el tonto que ho ignori. "Jo puc" és una declaració que escoltem molt sovint. Cosa que fa pena, perquè no saber com es fan un munt de coses, difícils i elementals, va representar sempre una de les tòniques de la vida. Però cada vegada lidiem pitjor amb la incertesa i la ignorància. I, sobretot, cada vegada som menys capaços de disfrutar de no fer res.

Temes:

Internet Roma