Consciència juvenil

1
Es llegeix en minuts
A1-199384606.jpg

A1-199384606.jpg / JORDI OTIX

Els comentaris dels alumnes a la sortida de la selectivitat són un clàssic de final de curs. Oscil·len entre l’alegria dels que respiren alleujats ("no n’hi havia per tant!", "el de llengua era tirat") i la indignació dels que troben excessiu el nivell de la prova. Aquest any ha succeït amb l’examen de matemàtiques, que ha rebut crítiques unànimes dels estudiants. Davant de la situació d’enuig (també en cas de joia), es planteja un dilema habitual: ¿quin és el punt just d’exigència? ¿el qüestionari no proposa problemes que surten al temari? ¿què vol dir, doncs, que l’examen és "massa difícil"? Els responsables de les proves al·leguen la necessitat d’establir uns paràmetres objectius i elevats; les noies i els nois preferirien menys intensitat; el professorat està entre dos focs; i l’opinió pública (excepte els pares i les mares) pensa, en general, que ja està bé que hi hagi un mínim de rigor..

Notícies relacionades

Resulta, però, que això no passa només aquí. A Itàlia també hi ha queixes. Tres noies del Liceo Foscarini, de Venècia, després de suspendre –com tota la classe– un examen de traducció de grec, van decidir presentar-se a la prova oral de la maturità (en diuen "maduresa", de la selectivitat, i han de defensar-se oralment davant un tribunal) i fer el que en diuen una scena muta. Van decidir protestar amb el silenci. Van denunciar que "no acceptem el vostre judici, perquè no respecteu el nostre treball", van firmar l’acta i se’n van anar.

El rebombori ha estat fenomenal, perquè els responsables d’Educació han criticat la "manca de maduresa, justament, de les noies" i perquè "entrar en el món dels adults és també aprendre a comportar-se com cal". El final de la història no és tan èpicament adolescent com podríem pensar. Les joves revolucionàries (i activament mudes) han acabat superant la maturità pels pèls, perquè, tot i la renúncia a parlar, la mitjana global els afavoria. Això sí, elles ho perceben com un exercici de maduresa: "Ens conformem amb una nota baixa", han dit, "però tenim la consciència tranquil·la".