El monòleg social de Yolanda Díaz

1
Es llegeix en minuts
El monòleg social de Yolanda Díaz

EP

Yolanda Díaz assisteix avui a una nova reunió per a la reducció de la jornada laboral, amb la seva credibilitat en entredit, després que en mig any hagi sigut incapaç de pactar amb patronal i sindicats aquesta mesura que vol tirar endavant abans de setembre. Només amb aquest cop d’efecte creu que podrà compensar la debacle que Sumar va patir en les eleccions gallegues, basques, catalanes i europees. Però la vicepresidenta i ministra de Treball ni tan sols ha sabut fer valer l’ultimàtum que va llançar a la CEOE, en què li exigia una proposta per escrit, que van desatendre els empresaris.

Tot apunta que Yolanda Díaz presentarà ara una nova proposta. No resulta descartable que, davant el previsible rebuig per part de la patronal, el Govern central faci seva la tesi de la vicepresidenta, trenqui les negociacions i pacti en solitari amb els sindicats.

Abans d’aquesta setmana l’objectiu de Treball era passar de les actuals 40 hores setmanals a les 37,5 hores sense reducció de sou, una mesura que segons la CEOE augmentaria els costos salarials de les empreses en 40.000 milions d’euros.

Notícies relacionades

El Govern s’equivocarà si es decanta pel monòleg social per tirar endavant una reforma de tal importància de manera prematura. Sobretot, quan, a més, el futur parlamentari d’aquesta és incert, davant la més que previsible divisió dels socis de la investidura. Costa creure que el PNB o Junts hi donin el seu vistiplau amb els empresaris en contra.

Convé continuar amb les negociacions, amb les necessàries dosis de discreció, mà esquerra i voluntat d’acord per part de tots. En tot cas, Yolanda Díaz faria bé d’escoltar el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, que és cada vegada més respectat pels empresaris. Cuerpo advoca pel diàleg social i per trobar un punt d’equilibri, ja que no tots els sectors es veuran afectats de la mateixa manera per una mesura que inquieta el comerç, l’hostaleria, la construcció i l’agricultura, entre d’altres.