Eleccions

França derrota Feijóo

Els francesos han deixat en evidència els analistes que proclamaven que els cordons sanitaris no serveixen i el PP que blanqueja l’extrema dreta

2
Es llegeix en minuts
França  derrota Feijóo

Eduardo Parra - Europa Press

¿Serveixen d’alguna cosa els cordons sanitaris a l’extrema dreta? França acaba de respondre a aquesta pregunta de manera molt contundent: sí, serveixen, i molt. Mentre feia anys que saberuts analistes ens alliçonaven i ens deien que aïllar l’extrema dreta és contraproduent i que acaba per enfortir-la, els francesos i la seva classe política han decidit desmentir-los en massa. Davant la situació desesperada de veure com un partit racista, xenòfob, homòfob i parafeixista estava a punt de guanyar les eleccions, la reacció ràpida de partits gairebé antagònics (com el nou front popular d’esquerres o el partit de Macron) ha permès que arribessin a acords en els quals el tercer partit es retirés per facilitar la victòria del segon en cada circumscripció electoral. Els electors francesos van aplicar a continuació la mare de tots els cordons: posats entre l’espasa i la paret, votants d’esquerres van optar per opcions de centredreta i al revés, en un exercici inèdit d’anteposar el destí del país a la seva pròpia ideologia.

L’admirable lliçó de la ciutadania francesa no només assenyala els analistes pedants que fa anys que ens diuen que davant l’extrema dreta hem, com a Itàlia o als Estats Units, d’abaixar el cap i creuar-nos de braços. Traslladada a Espanya, el resultat de les urnes a França és també una sonora bufetada al PP de Feijóo i al seu constant flirteig amb Vox. Mentre el país veí ha viscut amb angoixa i consternació la possible victòria de la ultradreta, a Espanya el PP té el partit d’Abascal com el seu únic soci estable, amb qui comparteix govern en quatre comunitats autònomes i 135 alcaldies. Mentre a França ha esclatat un clamor per neutralitzar les polítiques de RN en contra de la immigració, aquesta passada setmana el PP feia una crida a les Forces Armades a actuar a la frontera per parar les pasteres i Feijóo anava a veure un youtuber d’extrema dreta. Mentre Mbappé i les estrelles de la selecció francesa s’han mullat en públic, sense objeccions, en contra de Marine Le Pen per influir en les eleccions, a Espanya fa anys que el PP i els seus mitjans afins blanquegen l’extrema dreta de Vox i la presenten com un mal menor sense ni tan sols avergonyir-se. El que passa és que França és massa a prop d’Espanya com perquè el PP pugui esquivar la tremenda onada expansiva dels seus resultats. Perquè els francesos no només han frenat un partit racista que amenaçava la seva estabilitat interna, sinó que ha curtcircuitat el viatge boig de la dreta mundial, des de Trump a Putin passant per Milei, el protegit d’Ayuso. El resultat de les eleccions franceses és altament complex, difícil de gestionar i s’acosten setmanes molt tenses. Però la lectura a Espanya és inequívoca, per molt que es vulgui tapar: les pulsions ultres del PP amb Vox, qui ho anava a dir, han sigut derrotades a França. Europa pot començar a adonar-se que allò que tant horroritza a França es normalitza diàriament a Espanya. El que està clar és que, una vegada més, el vent bufa a favor de Pedro Sánchez.