Justícia gratuïta, un pilar de la democràcia

És injust que els lletrats que defensen els menys privilegiats es trobin desprotegits en termes econòmics

2
Es llegeix en minuts
Justícia gratuïta, un pilar de la democràcia

Jesús M. Sánchez

Cada 12 de juliol es commemora a Espanya el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici, un moment per reconèixer la tasca essencial dels advocats i advocades que, de manera abnegada i vocacional, defensen els drets de la ciutadania. A través de les escoles de l’advocacia, aquests professionals ofereixen serveis públics essencials per garantir que tots els ciutadans tinguin accés a la justícia.

La justícia gratuïta és un dret fonamental consagrat a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i en altres instruments internacionals, que assegura que la falta de recursos no es converteixi en un obstacle per accedir a la justícia. Aquest sistema no només facilita l’accés als tribunals, sinó que també inclou l’assessorament jurídic previ i durant els processos judicials, complint una funció preventiva i educativa en matèria legal.

Malgrat la seva importància, la compensació econòmica que reben els lletrats del torn d’ofici a Espanya és mínima, ja que se situa entre les més baixes d’Europa. És injust que els que es dediquen a defensar els menys privilegiats econòmicament es trobin ells mateixos desprotegits en termes econòmics. Aquesta anomalia posa en relleu la necessitat urgent d’actualitzar i millorar les condicions d’aquests professionals, que exerceixen un paper vital en la defensa dels drets fonamentals i l’Estat de dret.

Aquest any, s’aprovarà la Llei Orgànica del Dret de Defensa, que reafirmarà la importància del torn d’ofici com un component essencial de les garanties judicials a Espanya. A més, s’anticipa una reforma del reglament de l’assistència jurídica gratuïta, que busca millorar la remuneració dels advocats i assegurar pagaments sense retards, responent a les necessitats dels professionals i els seus representants col·legiats.

En la declaració institucional del 20 de juny del 2024, "En defensa de la nostra justícia gratuïta", el Consell General de l’Advocacia Espanyola va destacar que, segons l’informe de la Comissió Europea Quadre d’indicadors de Justícia del 2024, Espanya es posiciona com el tercer país amb la menor indemnització per als advocats d’ofici en casos penals, només superada per Xipre i Lituània.

Addicionalment, en la legislatura anterior a Catalunya es van realitzar diverses reunions entre l’advocacia catalana i els representants polítics de totes les formacions del Parlament català. Aquestes reunions van comptar amb un suport unànime i es va agrair públicament a Salvador Illa per aconseguir incloure una part substancial de les demandes econòmiques de l’advocacia en els pressupostos de la Generalitat. No obstant, a causa de l’avanç de les eleccions, aquest acord no va arribar a cristal·litzar. L’advocacia catalana confia que el nou Govern recordi i aprovi aquest acord econòmic, per donar llum a una legítima reivindicació.

Notícies relacionades

Aquest text remarca el compromís i el destacat servei públic dels lletrats i lletrades del torn d’ofici a Catalunya, que són mereixedors del nostre màxim respecte, afecte i agraïment per la seva invaluable tasca social.

L’eficàcia de la justícia i la integritat de la societat estan intrínsecament vinculades: una no pot existir sense l’altra. Enfortir la justícia gratuïta és enfortir la columna vertebral de la nostra democràcia, assegurant que tots els ciutadans i ciutadanes, sense importar la seva capacitat econòmica, tinguin garantit el seu dret a un judici just. Aquest Dia de la Justícia Gratuïta reconeixem no només els que l’administren, sinó també el principi d’igualtat que ha de prevaler a cada racó de la nostra societat.