Lamine Yamal i les contradiccions d’Abascal

1
Es llegeix en minuts
Lamine Yamal celebra al final del partido de fútbol semifinal de la UEFA Euro 2024 entre España y Francia en el Munich

Lamine Yamal celebra al final del partido de fútbol semifinal de la UEFA Euro 2024 entre España y Francia en el Munich / MIGUEL MEDINA / AFP

Santiago Abascal i Jordan Bardella deurien contemplar la semifinal de l’Eurocopa revestits fins a les celles de banderes espanyoles i franceses respectivament. Lamine Yamal va acabar sent l’heroi del partit, marcant el gol que va obrir el camí de la victòria espanyola, i Kylian Mbapé va ser fins al final la gran esperança francesa per a la remuntada. Abascal ha pressionat el PP perquè n’expulsi molts que, com els pares de Yamal, arriben a Espanya per treballar. Bardella no va aclarir mai si la seva proposta de privar els emigrants de segona generació de l’accés a certs càrrecs a l’Administració francesa incloïa deixar-los fora de la selecció.

L’esport posa en contradicció els nacionalismes extremistes. La semifinal de dimarts hauria sigut d’una altra manera sense la immigració. És un exemple més de com Europa necessita i s’enriqueix gràcies a l’arribada de persones d’altres països, molt especialment del continent africà. Si és per guanyar Espanya, a Bardella no l’enutja que els francesos d’origen immigrant passin per davant dels francesos de tota la vida a la selecció. Ni tampoc a Abascal. En canvi, trafiquen amb la incertesa de milions de francesos i d’espanyols i assenyalen els arribats de fora per prometre unes solucions que no ho són. Si Europa expulsa els immigrants per aquesta por irracional del reemplaçament que encoratgen els ultranacionalistes, deixa de der viable. Això és el que ens hem jugat en la conferència sectorial sobre infància i adolescència. Centenars de menors s’amunteguen a les Canàries després de ser recollits del mar en els cayucos que els porten il·legalment de l’Àfrica. Venen perquè saben que acabaran tenint feina. Haurien d’arribar de manera ordenada, però el caos migratori és la primera pedra de l’edifici de la intransigència que construeix l’extrema dreta. No haurien de poder venir tots, ni campar al seu aire, però Europa els necessita i hauria d’aprendre a tractar-los d’una altra manera. Com a Lamine i a Mbappé.

Temes:

Lamine Yamal