Pla per salvar el delta de l’Ebre

EL PERIÓDICO explica les claus per frenar l’erosió mitjançant l’aportació de sediments

1
Es llegeix en minuts
Pla per salvar el delta de l’Ebre

Aquest diumenge, EL PERIÓDICO se centrarà en el pla governamental per restaurar el tram baix de l’Ebre i, així, poder salvar l’ecosistema del Delta. L’objectiu és aportar més sediments al curs del riu i, per aconseguir-ho, s’aprofitaran els màxims registrats als pantans de Riba-roja, Flix i Mequinensa per provocar crescudes controlades, de manera que transportin els sediments fins al Delta.

Aquesta prova pilot ja es va fer durant la primavera passada (amb una mobilització escassa de sediments, del 0,1% del total) i l’objectiu, durant la tardor, és implantar-lo de manera més profunda, sempre que l’estat de les reserves ho permeti.

El nou exili cubà

Aquesta setmana s’han complert tres anys de les mobilitzacions populars que hi va haver a Cuba l’11 de juliol del 2021, quan milers de ciutadans es van llançar al carrer per protestar contra la crisi que sacsejava el país i la repressió que exercia el Govern contra els dissidents. El règim va respondre amb noves detencions, cosa que ha portat milers de cubans a abandonar l’illa.

Notícies relacionades

Molts d’ells van triar Espanya com a refugi. De fet, la comunitat cubana és una de les que més ha crescut últimament (en dos anys ho ha fet el 20%). Però aquest nou exili té una particularitat respecte a onades migratòries del passat: molts d’ells pertanyen al món de la cultura, són professionals de gran prestigi i han arribat a Espanya per continuar desenvolupant aquí el seu talent i reiniciar les seves carreres.

Des d’Entendre-hi més repassem els esdeveniments de l’11J i posem cara a aquest nou exili cubà arribat a Espanya. Entrevistem sis figures destacades del món de la cultura, entre els quals hi ha cineastes, escriptors, dramaturgs, periodistes i artistes. A més, ho completem amb un reportatge sobre la situació actual de Cuba elaborat pel nostre corresponsal a Llatinoamèrica Abel Gilbert.