Una ferida a l’orella

1
Es llegeix en minuts
Una ferida a l’orella

EFE

Va ser curiós comprovar, poc després de l’incident de Donald Trump a Butler (Pennsilvània), com uns quants mitjans audiovisuals i digitals es referien a l’assumpte. La BBC, per exemple, feia servir l’adverbi "presumptament" (en parlar dels fets) i d’altres informacions de la premsa internacional parlaven d’un "aparent atemptat" o comentaven la reacció del candidat republicà "com si hagués rebut un impacte".

Amb el pas de les hores ja tothom feia servir expressions com "intent de magnicidi", mentre coneixíem la identitat del franctirador, abatut per la policia, el lloc des d’on va disparar, el nombre de víctimes que va causar i les reaccions del mateix Trump ("vaig saber de seguida que alguna cosa anava malament i immediatament vaig sentir la bala que m’esquinçava la pell").

Notícies relacionades

El curiós del cas, ho repeteixo, és que les primeres reaccions (unes quantes) posaven en dubte la veracitat dels fets. Estem tan escaldats que fugim, com el gat, de l’aigua tèbia. A més, com que Trump és un mal actor, semblava com si la reacció fos certament falsa, com si hagués rebentat una bosseta de sang d’attrezzo de pel·lícula de sèrie B sobre la seva orella dreta. La reacció posterior del mandatari (puny enlaire, cridant "Fight, fight, fight!"), amb la camisa descordada i els cabells esbullats, podia incentivar encara més la sospita.

Déu me’n guard de pensar que tot plegat va ser un muntatge. Ja sabem que un individu va disparar i que Trump va haver de passar per l’hospital. És a dir, convenim que hi va haver un atemptat i que l’expresident podia haver mort. Deixem-ho aquí. El que sí és comprovable és el benefici que n’ha tret, d’aquest episodi tan estrany. J. D. Vance, que sona com a candidat a la vicepresidència pels republicans, s’ha afanyat a dir que no és "un incident aïllat" i que "la retòrica de Biden contra Trump ("feixista autoritari que hem d’aturar costi el que costi") és el que ens ha dut directament a l’intent d’assassinat". En resum, una orella malmesa entra com un tret en campanya.