El peu canviat de Biden

1
Es llegeix en minuts
El peu canviat de Biden

CASA BLANCA

Els Estats Units viuen una de les campanyes electorals més accidentades i insòlites de la història recent, per la qual transita l’actual president, Joe Biden, amb el peu canviat. Perdedor a les enquestes, qüestionat per la seva capacitat mental després del paper tan pobre en el primer debat –ple d’oblits, confusions i lapsus– i ara també descentrat pel tiroteig contra el candidat republicà.

Biden està en un dilema de difícil solució, igual que el seu partit, que ja sap què és equivocar-se a l’hora de triar un candidat contra Trump. El 2016, amb un país molt dividit, va designar una Hillary Clinton incapaç de mobilitzar l’electorat.

L’actual inquilí de la Casa Blanca persisteix en l’afany de ser candidat negant cap mena d’incapacitat i apel·lant a la necessitat d’acabar la feina feta en el primer mandat. Pero Biden pot tenir dificultats si finalment és a les paperetes del 5 de novembre, amb part de l’electorat demòcrata descontent amb la seva gestió dels últims quatre anys i amb un exèrcit creixent de votants indecisos –com a mínim– després del calvari que ha protagonitzat les últimes setmanes.

Notícies relacionades

El partit, per la seva banda, encara la campanya partit en dos. Els fidels a Biden admeten debilitats del seu líder, però confien en l’equip que l’envolta i que ha sigut al seu costat en els últims quatre anys. Al davant hi tenen els que exigeixen que es retiri, però sense aclarir qui el succeirà. Seria infantil creure que aquest últim corrent crític pugui triar un altre candidat que en un període de temps tan curt sigui capaç de donar-se a conèixer, frenar l’onada de descontentament entre els votants i derrotar un Trump que tot apunta que es veurà afavorit per la violència política. Tot i que potser la catarsi demòcrata, si existís, sí que podria trencar alguna cosa del momentum republicà.

En qualsevol cas, i encara que quatre mesos donin per a molt, convé resoldre el dilema al més aviat possible. Altrament, Trump pot arrasar.