Àgora

De pont a pont

Per fi podem deixar de parlar d’ocupar els espais

2
Es llegeix en minuts
De pont a pont

De pont a pont, com el joc de l’oca. Aquest és el camí que les pimes catalanes estem recorrent amb l’objectiu d’una meta insòlita al nostre país: aconseguir estar al pont de comandament de l’economia a través d’una representació justa i amb una veu pròpia al diàleg social espanyol.

I és que, recentment, hem passat a formar part del Consell Estatal de la Pime, un pont al qual ens ha costat arribar i que deixa enrere uns altres ponts que hem aconseguit creuar: l’entrada al Consell Econòmic i Social i a la Comissió Nacional Consultiva de Convenis Col·lectius.

Fa anys que dic que no podrem donar per finalitzada la transició democràtica fins que el veritable motor de la nostra economia, les pimes, no estiguin representades com es mereixen en el diàleg social espanyol.

Sí, anys i anys de treball i insistència per assolir aquesta fita històrica. I avui, per fi, podem dir amb orgull que ho hem aconseguint.

Per fi posem fi a la manca de representativitat; una anomalia que no passa en altres llocs. No passa a Catalunya ni a Europa, per exemple.

Per fi podem deixar de parlar d’ocupar els espais perquè ara podem parlar de liderar-los, ja que seurem al costat dels agents socials més representatius de l’àmbit estatal per representar i defensar els interessos de les pimes.

Per fi podrem vetllar –també des de Madrid– perquè es legisli pensant primer en les empreses de menor dimensió sota el convenciment que només així farem gran la nostra economia.

Per fi les prioritats i les característiques de les pimes seran tingudes en compte, i no només les de les grans corporacions, ja que ara tindrem més capacitat d’influència allà on es prenen les decisions que ens afecten directament i indirectament.

Anirem a Madrid a exigir que es compleixi la llei per acabar amb els morosos, a demanar lots en la compra pública, a desburocratitzar l’administració pública, a posar fi al fet que les pimes paguin l’energia més cara i a analitzar un fet que inquieta especialment les pimes: la reducció de la jornada laboral, que s’ha d’abordar tenint en compte la productivitat.

Ho farem perquè en aquest joc de l’oca que són el diàleg i la concertació social, les pimes tirem perquè ens correspon, perquè era de justícia formar part d’aquesta jugada estratègica i perquè –fins ara– els grans feien trampa.

Notícies relacionades

També ho farem perquè encara ens queden molts ponts per creuar. Tenim molts reptes pel davant als quals les pimes hem de fer front a curt, mitjà i llarg termini per millorar la nostra competitivitat i viabilitat. Parlo de transició energètica, de sostenibilitat, d’innovació i de digitalització.

Ho farem de pont a pont, amb seny i visió de futur, deixant clar que som el pilar fonamental del progrés social i econòmic, i posant fi al joc (no gaire net) en què els més petits quedàvem fora, sent els participants amb més pes de la partida.

Temes:

Espanyol