Newsletter

Collboni i la reindustrialització de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Espacio que ocupará el Race Village de la Copa América de vela en el Moll de la Fusta.

Espacio que ocupará el Race Village de la Copa América de vela en el Moll de la Fusta. / ACE

La música que emet Jaume Collboni com a alcalde connecta sectors de la ciutat amb interessos contraposats. L’anunci de la retirada de les llicències als 10.000 apartaments turístics i la decisió d’elevar la taxa turística al màxim permès evidencien la lenta conformació d’un projecte de ciutat, que transcendeixi el mandat actual, i al qual serà més fàcil posar lletra quan el PSC estabilitzi els seus pactes. Turisme, sí, però dins d’un ordre.

Notícies relacionades

Aquest cap de setmana s’inaugura una obra emblemàtica d’aquest projecte de ciutat que s’insinua: la remodelació del Port Olímpic, una carpeta que Collboni va impulsar quan era tinent d’alcalde i que ha culminat ara en un temps rècord gràcies a l’arribada de la Copa Amèrica i a l’eficiència de l’equip gestor de BSM. El que ha passat en aquest espai és la llavor del que hauria de passar a Barcelona els pròxims anys. El que va acabar sent, per un error urbanístic, un gueto del pitjor turisme de borratxera amb els titulars de les concessions explotant-les mesquinament, serà a partir d’avui un espai obert als barris limítrofs, amb un balcó gastronòmic de primer nivell i que acull un clúster d’economia blava cridat a ser un dels impulsors de la reindustrialització de Barcelona. Restaurants i laboratoris on abans hi havia tavernes.

Barcelona ha viscut els últims quaranta anys un procés ben curiós. La crisi dels anys setanta va portar al desmantellament de la indústria contaminant que niava la rodalia del Port Olímpic. I les plusvàlues van anar a parar en gran part al turisme. Del sector secundari al primari. Un procés invers del que recomana el Banc Mundial, que considera el turisme una palanca des del sector primari (no deixa d’explotar recursos naturals) per a la industrialització. Ara, senyors de Barcelona, toca portar les plusvàlues del turisme a la indústria del segle XXI. Collboni ha de liderar això per fer sostenible el turisme.