La tribuna

L’orella trencada de Trump

Els Estats Units d’Amèrica neixen de la violència i de l’esclavitud, i els dos llegats continuen presents avui

Allà van ser assassinats quatre presidents, però en aquests casos l’atemptat va contribuir a unir la societat, a diferència de l’actual intent de matar el líder republicà

3
Es llegeix en minuts
L’orella trencada de Trump

El tret a l’orella a Donald Trump en un atemptat que també ha causat un mort i dos ferits mostra fins a quin punt d’insània pot portar-nos la creixent polarització política que viuen les nostres societats, ja que si els Estats Units apareixen amb un cas extrem després de l’assalt al Capitoli el gener del 2020, no és per desgràcia un cas aïllat i no s’ha de mirar massa lluny per veure com aquesta demonització de l’adversari polític fa estralls en altres llocs on "els bons" neguen el pa i la sal "als dolents", que són els de l’altre bàndol. I així ens va, perquè democràcia és pactar per al bé comú i no excloure el que pensa diferent.

De vegades penso que els Estats Units són una societat malalta que reuneix el millor i el pitjor de tots nosaltres, i em refereixo tant al seu exitós gresol cultural com a la seva vergonyosa segregació racial (no de dret però sí de fet) i a l’elevat percentatge d’armes en mans privades a l’empara d’una esmena constitucional adoptada quan les Tretze Colònies temien un altre atac britànic i desconfiaven dels exèrcits regulars, i quan la conquesta de l’Oest empenyia els ciutadans cap a territoris sense llei plens d’enemics que sistemàticament van aniquilar. Com va fer el president Andrew Jackson, l’efígie del qual apareix als bitllets de vint dòlars i que va ser l’exterminador (avui en diríem genocida) dels indis seminoles que havien viscut durant 300 anys a Florida sota la Corona espanyola. Els Estats Units neixen d’aquesta violència i de l’esclavitud i els dos llegats continuen presents avui.

Allà han sigut assassinats quatre presidents: Lincoln, Garfield, McKinley i Kennedy; però en cap d’aquests casos l’atemptat va contribuir a dividir la societat, sinó que la va unir per sobre de les diferències ideològiques en defensa de la convivència, i aquesta és la gran diferència amb l’actual intent de matar Trump. La seva foto abandonant l’estrada sota la bandera americana amb la cara ensangonada i el puny en alt mentre cridava "fight!" li donarà molts vots en un país que, com deia Bill Clinton, prefereix "strong and wrong over weak and right". Molts republicans afirmen que els demòcrates són culpables per dir que és un fatxa que posa en perill la democràcia i perquè fa temps que miren d’inhabilitar-lo, després de condemnar-lo per "jutges corruptes" i ara, diuen, passa el que passa. Com afirma, per exemple, el senador Vance, un radical elegit per Trump com a candidat a la vicepresidència en la Convenció Republicana celebrada a Milwaukee la setmana. passada. El mateix Trump va acusar fa uns dies els demòcrates d’incitar l’FBI a matar-lo (!). Segons una recent enquesta de la Universitat de Califòrnia, l’11% dels nord-americans consideren que la violència està justificada per portar Trump a la Casa Blanca, i el 21% creu que ho està per arribar a objectius polítics "importants". Segons una altra enquesta, el 47% creu que una altra Guerra Civil és possible durant les seves vides, cosa que ja ha animat Hollywood a fer una pel·lícula sobre el tema.

Notícies relacionades

Aquest atemptat polaritza encara més aquesta opinió ja tan dividida i ha afavorit que la convenció hagi endossat la candidatura presidencial de Trump entre crits d’entusiastes que veuen la miraculosa "mà de Déu" en la seva supervivència després d’un tret que també ho és en la línia de flotació d’un Biden cada vegada més lluny de ser candidat demòcrata i que a sobre ha agafat la covid. Si Déu ha tingut alguna cosa per veure en tot això, no hi ha dubte que com a mínim és un bromista... amb bastanta mala llet.

Cinc presidents del Govern han sigut assassinats a Espanya: Prim, Cánovas del Castillo, Canalejas (tirotejat mirant llibres, una cosa difícil d’imaginar en els presidents de la nostra democràcia amb l’excepció de Calvo Sotelo), Dato i Carrero Blanco; i també hem tingut una terrible Guerra Civil on els espanyols ens vam matar amb acarnissament com explica Chaves Nogales a A sangre i fuego. Així que no estem per donar lliçons a ningú. Afortunadament, no podem comprar armes amb la facilitat que tenen els americans. Per això, quan Biden ha condemnat els trets contra Trump dient que el que ha passat no és propi dels americans ("is unamerican") s’equivoca. Aquesta violència és molt americana i els polítics, per desgràcia, de vegades la fomenten en lloc d’apaivagar-la.