Després de la renúncia de Biden

¿Pot Kamala Harris?

La possible candidata no ho tindrà fàcil, però Trump té una nova contrincant. Molt dependrà de si mostra empenta i canvia la seva imatge de submisa número dos

2
Es llegeix en minuts
¿Pot Kamala Harris?

John Locher

El 1952 el president demòcrata Harry Truman no va optar a la reelecció. I els demòcrates van perdre. El 1968 –en plena guerra del Vietnam– el president Lyndon B. Johnson va renunciar en una molt tensa i violenta convenció a Chicago. I Hubert Humphrey, candidat demòcrata, va perdre davant Nixon. La renúncia d’un president en exercici no és una bona targeta de visita perquè indica que alguna cosa ha anat bastant malament. I menys ara, amb un Trump crescut després de l’atemptat i amb els republicans units en croada per salvar Amèrica.

Però no hi havia alternativa. Biden ja era jutjat, als seus 81 anys, massa "vell" per la majoria d’electors. I això malgrat que Trump en té 77. Però la clamorosa fallada en el debat entre els dos candidats del 27 de juny va ser definitiva. Biden havia d’anar-se’n. Ho ha fet "perquè era el millor per al meu partit i per a Amèrica". Cert.

Però deixar oberta la candidatura a 106 dies de les eleccions és una gran temeritat. Biden era acceptat pels demòcrates més centristes, els de sempre, i pels més esquerrans com la congressista de Nova York Alejandra Ocasio-Cortez (29 anys). El gran perill és la divisió interna. Per ideologia o per ambicions personals. Per això la vicepresidenta, Kamala Harris, és l’aposta preferida, l’hereva natural. A més, els americans no volien ni Biden ni Trump. I Kamala Harris –mare índia, pare negre de Jamaica– no s’assembla a cap dels dos. Té 59 anys i currículum, ja que abans va ser fiscal general de Califòrnia i senadora. Ara el vell és Trump.

Harris serà atacada. Ja diuen que seria la primera presidenta D.E.I., amb carrera no pels seus mèrits sinó elegida perquè s’ha prioritzat la diversitat, l’equitat i la inclusió. Tot el que detesta l’electorat nacionalista i conservador. Però també pot mobilitzar –més que Biden– el vot de les minories. La majoria de governadors demòcrates amb aspiracions estan tancant files. I el de Pensilvània, Josh Shapiro, seria un gran candidat a vicepresident per competir amb el republicà J. D. Vance (Ohio), ja que els dos estats industrials han patit la competència de productes importats. I, davant Trump, Kamala ja té algun sondeig millor que Biden.

Notícies relacionades

Harris pot ser sang nova per als demòcrates, però Trump i Vance l’atacaran per "permissiva" amb la immigració. En la convenció republicana hi havia cartells: "Deportacions massives ja" . També per l’alta inflació que ha erosionat el poder de compra de les famílies, cosa que desllueix les bones xifres d’atur (inferior al 4%). I serà tractada de "feble". Trump presumeix que només ell sap plantar cara als enemics d’Amèrica i als que, com els europeus, paguen la seva defensa amb càrrec al contribuent americà. I la cara de Harris encarna la diversitat que Trump –i els seus electors– creuen que enfonsa Amèrica.

Kamala Harris no ho tindrà fàcil, però Trump té una nova contrincant. I molt dependrà de si mostra empenta i canvia la seva imatge de submisa número dos que no volia molestar el número u.