Editorial

Acords per al benestar ciutadà

El traspàs de competències escenificat ahir, marcat a cop d’investidura, resol problemes quotidians

2
Es llegeix en minuts
Acords per al benestar ciutadà

Tipa com està la majoria de la ciutadania de les coses de la política, especialment quan aquestes coses es manifesten en una bronca estèril entre el Govern i l’oposició o entre institucions diferents, s’agraeix el retorn, encara que sigui forçat, a la política de les coses. Ahir a Barcelona, en un clima de normalitat institucional, es van reunir el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, per acabar de concretar acords que venen a resoldre problemes quotidians dels ciutadans, contribuir a millorar el seu benestar i mirar de facilitar-los les complexes gestions amb les administracions públiques.

Tot i que la concreció d’aquestes mesures ve marcada a cop d’investidura –algunes es van acordar per a la de Sánchez, fa gairebé un any, i es tanquen ara per avançar en la de Salvador Illa– sempre són benvinguts els progressos que miren de contribuir al bé comú. Ahir, de fet, es va tancar el traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital a Catalunya, cosa que permetrà a la Generalitat tramitar-lo de manera conjunta amb la renda garantida de ciutadania i, per tant, guanyar en agilitat a l’hora de concedir-la, arribar al màxim de persones necessitades i fer-la més eficaç per erradicar la pobresa severa. Ho va explicar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i és així perquè la proximitat de l’Administració amb els que necessiten les ajudes i l’agilitació de la tramitació burocràtica, especialment per a gent amb menys recursos, no només econòmics, representa una de les principals garanties d’èxit de les polítiques socials.

La reunió, que es va fer al Palau de la Generalitat, arriba després de decisions subscrites en les últimes setmanes, com el traspàs a Catalunya de Rodalies 1 de Renfe, que s’iniciarà el gener del 2025 i que inclou la transferència de 1.520 milions d’euros en tres anys (2024, 2025 i 2026) per compensar per les despeses relacionades amb aquesta infraestructura. El traspàs de les línies 2 i 3 de Rodalies podria començar el desembre de l’any que ve. Amb l’assumpció per part de l’Administració catalana d’aquestes línies de ferrocarril es pretén acabar amb els constants problemes que afecten aquestes infraestructures i alteren la vida quotidiana dels ciutadans que pateixen diàriament els retards, les avaries i les aturades d’aquests trens. Millorar aquestes infraestructures requerirà un finançament adequat.

I és aquí on encara queden qüestions essencials per resoldre. Queda per solucionar la condonació de 15.000 milions del fons de liquiditat autonòmica (FLA), que va ser una de les condicions que va posar ERC a la investidura de Sánchez i encara no s’ha tancat. Aquesta quitació estalviaria 1.300 milions en interessos a la Generalitat. Encara és més important és el model de finançament. No només perquè en dependrà el suport dels republicans a la investidura d’Illa, sinó també la millora dels serveis públics de Catalunya. Aquest punt compta amb el suport de la societat catalana, des dels sindicats fins a les cambres de comerç, passant, per descomptat, per les organitzacions empresarials. No serà fàcil solucionar-lo, però Sánchez sap que, si falla, tot el que ha fet a Catalunya perdria sentit.