Àgora

Junts som més forts

Junts exercirà amb ambició el seu lideratge com a força independentista

3
Es llegeix en minuts
CARATULA PUIGDEMONT JUNTS 1200x675

CARATULA PUIGDEMONT JUNTS 1200x675

Ara fa quatre anys, persones de diferents àmbits polítics i socials de l’independentisme vam decidir fundar Junts per Catalunya. Es tractava de recollir l’esperit de Junts pel Sí, la voluntat de centralitat i de transversalitat, i traduir-lo en una formació política moderna i eficaç que pogués culminar allò que els catalans ja vam decidir en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017. No era un moment fàcil. El juliol del 2020 els membres del Govern de la Generalitat continuàvem a la presó i a l’exili, la repressió continuava present i les institucions autonòmiques intentaven recuperar-se de l’aplicació de l’article 155. I també un partit que superés les divisions ideològiques tradicionals per prioritzar l’interès de país, sempre en clau de progrés i justícia social, al servei de les persones.

El moment fundacional de Junts per Catalunya va ser un revulsiu per tornar a unir forces. No es tractava de fer un partit més, sinó un partit nou, amb maneres de fer més modernes i transparents, on la militància tingui dret real a participar en les decisions més importants del partit a través de consultes internes. En el cas de Junts, això no és una proclamació de bones intencions, sinó una pràctica habitual: els candidats a la presidència de la Generalitat, a les principals alcaldies i al Congrés s’han escollit amb primàries obertes a la militància. I les decisions més importants que ha pres Junts aquests quatre anys, la de formar un govern de coalició amb ERC, la decisió de sortir-ne o l’acord de Brussel•les, les han pres els afiliats votant, amb índexs de participació que arriben al 80%. Tenim un partit profundament democràtic, no com a declaració de principis, sinó també com a pràctica.

Potser perquè Junts va néixer en plena pandèmia no ens han espantat mai el reptes. Hem hagut de fer front a la guerra bruta, a intoxicacions mediàtiques, al lawfare de les clavegueres de l’Estat, a la persecució judicial i policial, a pactes incomplerts i campanyes de difamació, a punxades telefòniques i a moltes altres coses que són millor no anomenar. Tot això no ho hauríem pogut resistir si no haguéssim estat absolutament convençuts dels nostres principis i valors. Com a partit amb vocació i cultura de govern, vam demostrar que podíem gestionar bé la Generalitat i ho hem fet als ajuntaments, on som el partit amb més alcaldies de Catalunya després de les municipals de l’any passat. Les eleccions generals ens van donar el paper de força decisiva al Congrés dels Diputats i vam arribar a un acord amb el PSOE, l’acord de Brussel·les del 9 de novembre, que amb vuit mesos de vigència ja s’ha traduït en una amnistia, que ara la cúpula judicial intenta boicotejar però que s’acabarà aplicant, i que posa les bases per crear les condicions que permetin la resolució del conflicte polític històric. Des de Junts no pactem amb el PSOE per apuntalar la governabilitat d’Espanya, sinó pensant en els interessos de Catalunya i la seva gent.

Notícies relacionades

Les darreres eleccions al Parlament ens han atorgat la condició de primera força política de l’independentisme i aquest lideratge l’exercirem amb modèstia però també amb ambició, amb el president Carles Puigdemont al capdavant.

Des de la seva fundació, Junts ha desmentit els seus il·lusos enterradors i hem anat guanyant força, influència i centralitat política. Nosaltres som el partit que fa que les coses passin; el partit que fa que allò que semblava impossible sigui possible; un partit que s’arremanga davant els reptes per molt difícils que siguin; un partit que manté la posició malgrat tots els pressings que hi pugui haver. La clau de l’èxit és anar junts, perquè Junts som més forts.