Newsletter

Les possibilitats de Kamala Harris

1
Es llegeix en minuts
Kamala Harris durante una rueda de prensa en la sede de su campaña en Wilmington

Kamala Harris durante una rueda de prensa en la sede de su campaña en Wilmington / ASSOCIATED PRESS | LA PRESSE

El futur del món està en mans de la convenció del Partit Demòcrata que se celebrarà a finals d’agost. El que havia de ser un tràmit s’ha convertit en l’última oportunitat per evitar que Donald Trump torni a ser president dels Estats Units després de la retirada de Joe Biden. El més fàcil i que ara com ara té més possibilitats seria que l’actual vicepresidenta, Kamala Harris, fos consagrada en la convenció. Ja ha fet els primers passos avalada per Biden i compta amb els delegats necessaris, però els experts consideren que té exactament les mateixes possibilitats de guanyar a Trump que les que tenia el seu mentor. Harris, una estrella emergent quan va ser nominada fa quatre anys, ha tingut un paper nul en aquest mandat, molt diferent del que van tenir al seu dia Al Gore o el mateix Biden.

Notícies relacionades

Els judicis que fem des d’Europa de la política nord-americana són sempre esbiaixats. Les nostres preferències tindrien valor si només votessin els ciutadans de Nova York, Boston i Califòrnia. Però voten en 52 estats amb valors i problemes molt allunyats dels que imperen en l’opinió publicada europea. Als europeus ens sembla, malgrat tot, que l’única que podria confrontar amb garanties amb Trump després de l’atemptat és Michele Obama perquè és la que concentra tot allò que mobilitza els partidaris de Trump però també els que poden veure perdre els seus drets en cas d’una victòria republicana. No és clara quina és la millor resposta a la polarització dels populismes, però davant aquesta emergència global, Obama sembla, des d’Europa, la millor alternativa. Tanmateix, seran els delegats demòcrates els que decidiran.

L’únic avantatge que té Harris és que, de sobte, Trump ha envellit una vegada que Biden ha sortit d’escena. Però amb això no n’hi haurà prou si no aconsegueix donar un tomb a la campanya . Se centrarà a parlar dels processos judicials que té oberts el republicà. Però també hauria de parlar d’altres coses.