Newsletter

Els resultats també depenen dels gestors

1
Es llegeix en minuts
Els resultats també depenen dels gestors

REDACCIÓN

Assistim aquests dies a una allau de resultats semestrals de les grans empreses espanyoles. Quan l’economia va bé, les diferències es deuen als equips de gestió i a l’encert en les diverses estratègies. Certament que els beneficis i els dividends no poden ni han de ser els únics indicadors a tenir en compte. No és el mateix guanyar 100 havent invertit 1.000 que havent invertit 100.000 i no és el mateix guanyar 500 creant 10.000 llocs de treball que guanyar 5.000 amb un despatxet a la Castellana o a la Diagonal. Massa vegades la mirada periodística no té en compte aquest tipus de consideracions i el populisme anticapitalista utilitza les dades al seu aire i no sempre de manera justa.

Notícies relacionades

Destaquen els resultats del Banc Sabadell, que de la mà de César González-Bueno, a qui avui entrevisten Agustí Sala i Juan Carlos Lozano, continua millorant la seva rendibilitat, la qual cosa li ha permès anunciar una millora del dividend als accionistes en plena OPA del BBVA. El cas del banc català és especialment significatiu perquè durant els anys de crisi del sector bancari pels tipus d’interès negatius la seva situació va ser especialment greu, però, ara, està passant just el contrari, el creixement dels beneficis amb el canvi de cicle és superior al dels seus competidors, inclòs el potencial comprador. És clar que tenia marge de millora, però en tot cas la gestió marca una diferència. El segon cas destacable és el d’Iberdrola, comandada per Ignacio Sánchez-Galán. Els beneficis del primer semestre sumen 4.134 milions i acumula el 60% del total d’inversions de les energètiques.

Les dades empresarials del primer semestre són una mostra més que l’economia ja funciona en bona part al marge de la política, almenys de la política nacional. L’estabilitat monetària i normativa europea pesa més en l’activitat empresarial que el psicodrama dels dimecres al Congrés dels Diputats.