Tema de diumenge

La intel·ligència artificial combat els ciberdelictes

Aquest diumenge EL PERIÓDICO posa el focus en les millors eines de ciberseguretat

1
Es llegeix en minuts
La intel·ligència artificial combat els ciberdelictes

L’any passat, només a Espanya, l’Institut Nacional de Ciberseguretat va gestionar més de 83.000 incidents, dels quals 58.000 van afectar ciutadans corrents, i 22.000, a empreses. Molts d’aquests ciberatacs comencen amb phishing, que habitualment consisteix en l’enviament de missatges que suplanten la identitat de companyies o organismes públics i sol·liciten informació personal i bancària a l’usuari. Aquest diumenge EL PERIÓDICO posa el focus en la ciberseguretat i els seus reptes presents i futurs, i en el paper de la intel·ligència artificial com a gran aliat en la detecció d’amenaces en l’univers digital.

Aquest cap de setmana el diari també repassa els plans del Govern per fomentar l’ús de la intel·ligència artificial en matèria de ciberseguretat, un pla ambiciós que inclou eines per reforçar la seguretat en el ciberespai de pimes i autònoms com el programa Kit Consulting, entre d’altres.

Psicologia

Notícies relacionades

A Entendre-hi més analitzem un fenomen que s’ha anat donant en els últims anys en l’ecosistema universitari espanyol: Psicologia, una carrera que solia tenir poca demanda i escàs prestigi, i sovint es cursava per descart, avui és una de les més sol·licitades pels joves que accedeixen a la universitat. Les seves notes de tall s’han disparat en multitud de facultats –fruit d’aquesta forta demanda– i ha crescut el nombre d’universitats que imparteixen aquest grau. Una dada: en els últims sis anys, el campus de Psicologia ha crescut un 20%, però aquest increment s’ha produït, sobretot, després de la pandèmia. No hi havia hagut mai tants estudiants de Psicologia a Espanya com ara: 85.000.

Curiosament, tot això passa en un país amb un significatiu dèficit de psicòlegs: a Espanya hi ha sis psicòlegs en el sistema públic de salut per cada 100.000 habitants, quan la mitjana que recomana l’Organització Mundial de la Salut són 20.