Se’ns fa l’hora

1
Es llegeix en minuts
Se’ns fa l’hora

SAUL LOEB / AFP

Al llarg del dinar dominical va sorgir el tema (o l’assumpte, no sé) de la renúncia de Biden a la carrera presidencial i tot això. Quan em va arribar el torn d’opinar, vaig portar a terme un breu rastreig memorístic pels editorials que havia llegit i vaig exposar un parell d’idees assenyades i ben articulades. Vaig actuar, en fi, com el ChatGPT, tot i que amb menys documentació i fingint que entenia del que parlava, cosa que la IA no fa: al contrari, peca de modèstia, ja que sol tancar les seves intervencions aconsellant-nos que, si els símptomes persisteixen, anem al metge.

L’hi vaig explicar a la meva psicoanalista, que durant l’estiu m’atén per Skype.

–¿Com diu? –va preguntar ella, que semblava distreta.

–Que el ChatGPT m’ha aconsellat que acudeixi a l’especialista si els símptomes persisteixen.

–¿Quins símptomes?

–Els de fingir que visc informat.

–Però vostè sol estar informat.

–És impossible estar informat sobre els grans moviments de la política mundial. Entenc la por de no poder arribar a fi de mes, el pànic a quedar-se al carrer per no pagar el lloguer i la pena de no poder menjar peix tres vegades a la setmana. Però no sé què significa que Kamala Harris substitueixi Biden.

–Jo crec que sí que ho sap –va insistir la terapeuta.

–No ho sé, no ho sap ningú. Potser algun magnat de Silicon Valley ho sàpiga. Del que estic segur, en canvi, és que Israel està exterminant el poble palestí amb l’ajuda dels EUA. Això es nota de manera intuïtiva, com la pujada del cistell de consum.

–No sé on pararà.

–Doncs que els editorials del ChatGPT, si aconsegueixes demanar-los-hi com cal, són millors que els de qualsevol ésser humà perquè treballa amb més dades. D’això va aquesta història, com totes, de veure qui té més dades, que ve a ser el mateix que tenir més poder.

–¿Vol dir que les persones pensem com els robots?

Notícies relacionades

–O que els robots comencen a pensar com les persones.

–Doncs crec que se’ns ha fet l’hora –va dir ella de manera mecànica.