anàlisi

3
Es llegeix en minuts
Combo de los Jueces Pablo Lucas y Pilar Teso

Combo de los Jueces Pablo Lucas y Pilar Teso / EPC

Res nou sota el sol. En dues votacions, els 20 flamants vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’han empantanegat en l’elecció de la futura presidenta o president. Adverteixin els lectors i lectores aquesta peculiaritat: els vocals progressistes voten per una progressista, la magistrada del Tribunal Suprem, Pilar Teso, i els conservadors voten per un altre candidat d’etiqueta progressista, Pablo Lucas. Deu a deu.

¿Per què res nou? Perquè es repeteix la situació històrica. Quan els toca als progressistes ocupar una posició predominant són els conservadors que decideixen qui és el progressista pertinent. El conservador Carlos Lesmes, després d’arribar a la presidència del Suprem i del CGPJ el 2013, va crear el càrrec de vicepresident i va nomenar el magistrat progressista Ángel Juanes. Però vet aquí que va poder presentar un gest magnànim perquè es tractava del seu amic. Tots dos compartien urbanització i solien navegar junts amb vaixell. A Lesmes li anava bé que, a més a més, Juanes tingués etiqueta de progressista.

Quan el 2022 es tractava d’elegir al CGPJ magistrats per al Tribunal Constitucional, els candidats eren el magistrat del Tribunal Suprem José Manuel Bandrés, progressista molt moderat, i el conservador César Tolosa. Els vocals conservadors van bloquejar Bandrés amb l’argument que era el candidat de la Moncloa, i van recolzar Lucas amb l’argument que era el progressista pertinent. Per tant, pretenia elegir el conservador i el seu progressista pertinent. Finalment, els conservadors, encapçalaments pel vocal ultraconservador José María Macías, van proposar María Luisa Segoviano en comptes de Lucas. I els progressistes la van recolzar. Van renunciar a Bandrés per Segoviano. A Macías i companyia els va sortir el tret per la culata.

Lesmes va ser elegit el desembre del 2013 president del CGPJ amb 16 dels 20 vots. Mariano Rajoy va donar dues opcions a Alfredo Pérez Rubalcaba, responsable del PSOE: Lesmes, membre de la Sala Tercera del Suprem, i Manuel Marchena, de la Sala Segona. Rubalcaba tenia comptes pendents amb Marchena i va demanar als vocals progressistes el vot per a Lesmes. Alguns li van fer cas, però quatre es van desmarcar i van votar per Teso.

Elegit per cinc anys, Lesmes va presidir el CGPJ i va fer més nomenaments de jutges en aquest país dels que un pot imaginar-se. Va ser el tsar seleccionador. Per tant, el PP es va saltar l’etapa de majoria legislativa del PSOE i Podem i va mantenir la seva dominació judicial. Perquè quan tocava a una majoria progressista en el CGPJ i la presidència, senzillament es va mantenir el llarg bloqueig durant gairebé sis anys (2018-2024).

Ja quan Pablo Casado va reprendre les seves negociacions amb Pedro Sánchez, el nom de Teso estava sobre la taula. I semblava reunir consens. També amb Esteban González Pons com a responsable designat per Alberto Núñez Feijóo, la candidatura de Teso comptava amb suport.

¿La tercera votació de dilluns vinent serà la bona? "Ho veig molt complicat. La situació ara mateix està molt enrocada, hem encarregat un informe als serveis jurídics", assenyalava un magistrat ahir després d’un segon empat de la votació. Deu contra deu. "Això de Pilar Teso és un déjà vu. La dreta diu qui és el seu candidat conservador i qui és el seu candidat progressista. Teso no sortirà perquè la dreta ha arribat a la conclusió que és la candidata de Félix Bolaños. Així que o els progressistes accepten Lucas o caldrà buscar una altra opció", assenyala una font judicial.

¿És el PP, que en el passat semblava considerar raonable Teso, que lidera l’oposició? "No em quadra que sigui precisament el PP. Més aviat crec que és l’Associació Professional de la Magistratura (APM), que té set jutges entre els 10 vocals, la que hi està en contra. De vegades és difícil saber si l’APM és un instrument del PP o el PP un instrument de l’APM", assenyala una altra font judicial consultada.

Fins dilluns

Notícies relacionades

Dimarts, quan es va fer la primera votació, Macías jurava davant el Rei com a nou magistrat del Constitucional en presència de la que semblava seria la primera presidenta del Suprem i del CGPJ, Teso. Macías, en efecte, va jurar, però el CGPJ va patir el primer bloqueig, cosa que va ajornar la jura de la nova presidenta o president del Poder Judicial davant el Rei.

Problema: la llei dona fins dilluns per desbloquejar la situació per això els vocals han sol·licitat un informe als serveis jurídics. Perquè segons la llei, només el president té facultat de convocar nous plens.