Els límits de la tecnologia
Marcar la pauta per resituar-se
La UE necessita trobar el seu lloc en un món canviant, on la batalla entre els EUA i la Xina l’ha deixat en un segon o, fins i tot, tercer pla
El 13 de març del 2024, el Parlament Europeu va aprovar per una important majoria la llei d’intel·ligència artificial. Aquesta norma entra avui en vigor a tot l’espai europeu. Aquesta normativa vol regular els sistemes d’IA segons un criteri sostingut en el risc. El seu ponent, Brando Benifei, de S&D (grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates), va descriure aquesta aprovació com un dia històric, ja que aquesta norma és pionera al món a l’oferir un marc jurídic horitzontal integral en relació amb la IA que situa la UE com a líder mundial en regulació tecnològica.
¿I això què vol dir? Vol dir que s’intervindrà sobre la qualitat de les dades ofertes, la seva transparència, rendició de comptes i, per descomptat, sobre la supervisió humana oferta. I tot això, en funció del nivell de risc detectat per cada IA: risc inacceptable, risc alt, risc limitat i risc mínim. Les IA situades en la primera categoria, la del risc inacceptable, estaran prohibides. Aquí es troben els sistemes gestionats pels governs. Així, la Xina està en el punt de mira. També quedaran altament controlades les eines d’escaneig de currículum destinades, per exemple, a la selecció de personal. La resta de les IA quedaran sense regular.
Notícies relacionadesL’objectiu no és cap altre que frenar la total indefensió a què estan sotmesos els consumidors davant situacions de manipulació del comportament o l’explotació de vulnerabilitats per raó d’edat i d’altres. La incorporació de la IA al món del treball pot portar a introduir sistemes de reconeixement d’emocions o fins i tot la selecció de persones mitjançant algoritmes que poden afectar els drets fonamentals, la seguretat de les persones i els principis ètics. Una de les principals inclusions d’aquesta norma de caràcter europeu i d’aplicació immediata, ja que és un reglament, són els efectes extraterritorials i les multes, que poden arribar als 35 milions o el 7% dels ingressos anuals globals de l’empresa afectada, tant per a empreses de la UE com per a les que operin a la UE.
La UE necessita trobar el seu lloc en un món que canvia a passos gegantescos. Un món on la batalla entre els EUA i la Xina l’ha deixat en un segon o, fins i tot, tercer pla. I la regulació de la IA també va d’això. De geopolítica. La major o menor capacitat regulatòria que la UE tingui en relació amb la IA marcarà també el camí de l’autonomia estratègica europea en el pla internacional. Així doncs, d’una banda, amb aquest innovador reglament la UE vol avançar en la protecció dels drets dels seus ciutadans com a consumidors, però també vol tenir una posició preponderant en l’àmbit regulatori per tornar a resituar-se en un context global que l’ha deixat relegada a un mer paper d’espectadora.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.