Acord amb el PSC

L’hora del dret a l’habitatge

El pacte d’investidura és un full de ruta clar que situa la crisi habitacional en el centre de les polítiques públiques

Ens proposem construir 50.000 pisos nous i destinar-ne 15.000  a lloguer social 

3
Es llegeix en minuts
L’hora del dret a l’habitatge

La política no és una fi en si mateix, sinó un mitjà per millorar la vida de les persones. Amb aquesta convicció, hem aconseguit un pacte d’investidura amb el PSC que estableix les bases perquè aquesta legislatura prioritzi, abans de res, el dret a l’habitatge, davant la crisi habitacional que estem patint. Toca valentia perquè d’una vegada per totes es posin límits als que estan fent negoci, especulant de manera obscena, buscant beneficis sense límit, amb un dret essencial.

L’habitatge és un dret fonamental i no un bé de luxe. Cap democràcia del segle XXI es pot dir com a tal si no garanteix una societat cohesionada, i ara mateix l’accés a l’habitatge no només és un factor de desigualtat, directament és un factor de pobresa. Fa massa anys que hem vist com l’accés a un sostre digne es convertia en una veritable emergència i en una de les principals preocupacions de la ciutadania, amb preus de lloguer desorbitats i un mercat immobiliari que exclou les famílies treballadores i enriqueix uns pocs.

El pacte d’investidura és, abans de res, un compromís per revertir aquesta situació. És un full de ruta clar que situa l’habitatge en el centre de les polítiques públiques. Hem acordat mesures concretes i urgents que hauran d’implementar-se immediatament, i posar fi a l’especulació i garantir l’accés a habitatges assequibles.

Un dels pilars del pacte és l’ampliació del parc d’habitatge protegit. Catalunya compta amb un percentatge d’habitatge social molt per sota de la mitjana europea. Ens proposem augmentar-lo significativament amb el compromís de construir 50.000 pisos nous –dels quals com a mínim 15.000 seran promoguts per l’Incasòl per destinar-los a lloguer social– i rehabilitar-ne 150.000 en els propers set anys aplicant la llei de barris verds, que és una actualització de la llei de barris de Maragall.

També es destinaran 350 milions d’euros en els pròxims quatre anys per ampliar el parc públic de lloguer en 5.000 habitatges mitjançant la compra per tanteig i retracte, que serviran per deixar a zero les taules d’emergència, en les quals hi ha 2.500 famílies en llista d’espera. També evitarem que 53.000 habitatges protegits passin al mercat lliure prorrogant les qualificacions de protecció a les zones de mercat residencial tensat.

La regulació dels lloguers de temporada i d’habitacions i l’aprovació del règim sancionador per a qui no compleixi la regulació de lloguers també és essencial. No podem permetre que el mercat tingui una porta del darrere per on continuar dictant preus que deixen fora bona part de la ciutadania. Això anirà acompanyat d’un impost antiespeculació que, seguint el model de Viena, penalitzi qui compra habitatge per especular..

La lluita contra els desnonaments és un altre front prioritari. Cap persona ha d’enfrontar-se sola al drama de perdre la seva llar. Implementarem una unitat antidesnonaments que acompanyi i assessori persones que es trobin en aquesta situació per garantir que ningú es quedi sense un sostre digne per problemes econòmics.

Però a més, és important destacar que aquest pacte no sols se centra en l’habitatge. És un acord integral que abasta diverses àrees clau per al benestar de la nostra ciutadania, com la salut, l’educació i l’ocupació. Tanmateix, el focus en l’habitatge simbolitza la nostra determinació d’abordar una de les crisis més urgents que afronta Catalunya.

Aquest acord és un exemple de com, quan s’anteposen els interessos de la gent a les diferències partidistes, es poden aconseguir grans avenços. Aquest pacte demostra que és possible trobar punts de trobada. D’això va la política.

Notícies relacionades

Els reptes són molts i complexos, però també estem convençuts que, amb el compromís i l’esforç conjunt, podem construir una Catalunya millor. La legislatura de l’habitatge no és només un lema; és un compromís que guiarà les nostres accions. Serem exigents en el seu compliment. Centenars de milers de catalans i catalanes esperen solucions al seu dia a dia, i per això som aquí.

El pacte d’investidura representa una oportunitat per garantir que el dret a l’habitatge sigui una realitat per a tots. Treballarem de manera incansable perquè així sigui.