Newsletter

Una majoria transversal i eclèctica

1
Es llegeix en minuts
Jéssica Albiach saludando a Salvador Illa en el hemiciclo del Parlament

Jéssica Albiach saludando a Salvador Illa en el hemiciclo del Parlament / FERRAN NADEU

La tercera majoria d’investidura formada pel PSC, Esquerra i Comuns està tenint una gènesi molt diferent de les dues anteriors. Això no serà, quan es materialitzi, un tercer tripartit ni per indici. En primer lloc perquè el guanyador de les eleccions ho va ser en escons i en vots, cosa que no va passar en cap de les ocasions anteriors. En segon lloc perquè no hi ha una majoria alternativa viable. En tercer lloc perquè, amb el que sabem fins avui, el govern serà monocolor. I en quart lloc perquè el temps és un altre. És la primera majoria amb independentistes i no independentistes en tres lustres. El que el 2003 es va presentar com un front contra el PP, el Pacte del Tinell així ho deia, ara és una aposta per la normalització política, per girar full de l’activisme i de la judicialització sense que ningú renunciï a cap dels seus ideals però sí que accepti les regles compartides.

Notícies relacionades

No hi ha res fet, però semblaria una temeritat que els que han exhibit la discreció com la millor cola de l’acord no hagin previst com procediran en funció dels moviments que faci Puigdemont i de la resposta judicial que es produirà. Si com va dir Marta Rovira han pactat fins i tot els silencis, Puigdemont hauria de reflexionar si no corre el risc de fer una cobra i que el seu intent de fer una abraçada de l’os a Esquerra no quedi en una abraçada en l’aire.

Aquesta majoria, si arriba a concretar-se, té molts obstacles per superar. La tornada de Puigdemont serà segurament el primer sotrac que la farà tremolar. L’encaix del desplegament dels acords amb el model territorial del PSOE i de la resta dels partits que formen part de la majoria que va investir Sánchez provocarà un altre moment no menys intens. I així successivament. Vist l’esdevingut des del 2017, avui sembla un acudit que al tripartit se’l comparés amb el Dragon Khan. Passat el tsunami, aquesta és una majoria perquè el govern que surti surfegi.