Mallorca
Douglas, ambaixador de la turismofòbia
La reina Letizia y Michael Douglas en Mallorca /
Quedi clar que qui subscriu es va enamorar de Michael Douglas a Las calles de San Francisco, o sigui, 50 anys sospirant per l’actor nord-americà que al setembre en complirà 80 i ho ha celebrat abans de temps en un sopar a la fresca junt amb la resta de veïns del seu poble d’adopció, Valldemossa, que s’estrenen en l’esmentada dècada. Un estiu del segle passat me’l vaig trobar malgastant classe, deambulant solitari i sense que ningú el molestés pel centre de Palma quan encara es podia passejar per la ciutat amb certa folgança, fins i tot si eres una estrella de Hollywood. Era l’època del famós eslògan Un turista, un amic, però ja se sap que hi ha amistats que els dones la mà i t’agafen el braç. Douglas acaba de rebre el premi Masters of Cinema del Atlántida Mallorca Film Fest de mans de la reina Letizia i en una compareixença de premsa prèvia ha sumat la seva veu al debat de la massificació turística i la crisi de la vivenda que aparella. "Sens dubte és el segon tema més important a Mallorca. ¿El primer? No ho sé. El problema és la proliferació d’apartaments a Airbnb en combinació amb els cotxes de lloguer, i això porta a tenir problemes com l’escassetat d’aigua", va dir.
Haguéssim començat per aquí. També ell, que viu a S’Estaca, una finca de cent hectàrees amb un conglomerat d’edificis meravellosament abocats al Mediterrani construïts fa dos segles per l’arxiduc Luis Salvador, ha notat que li falta l’aire. També ell, que pot passejar-se durant hores del seu hort als bancals i a la piscina, i al celler i tornada sense trobar-se una ànima, pateix un cert grau d’aversió pels visitants.
Aquest Michael Douglas fart que, segons va assegurar, desitja simplificar la seva vida, acceptar només papers que el motivin de veritat i descansar "amb privacitat" gairebé em fa oblidar l’horrorosa foto. La de novembre del 2003 a la Fira de Turisme de Londres en la qual apareix molt somrient junt amb l’expresident Jaume Matas i un membre d’una estudiantina que no pintava res, però que li va donar acolorit al moment. Molt Atracció fatal. Acabaven de firmar un acord pel qual el Govern li va pagar 4,4 milions d’euros per promocionar l’illa durant un lustre, contracte que incloïa la venda del centre cultural Costa Nord de Valldemossa a la Comunitat per instal·lar una futura Fundació Illes Balears Sostenibles. L’esmentat equipament de capa caiguda l’havia construït l’actor per donar a conèixer els valors de la serra de Tramuntana després d’un conflicte per les obres il·legals que va realitzar a casa seva. "Un ambaixador d’excepció per a les Balears", va presumir el polític del PP, també ministre de medi ambient de José María Aznar, que després trepitjaria dues vegades la presó per delictes de corrupció. En aquell moment els conservadors buscaven esborrar la mala imatge que havia donat a l’arxipèlag la creació de l’impost turístic per part de l’executiu progressista anterior, de manera que l’aguerrit protagonista de Darrere el cor verd havia de contrarestar l’ecotaxa amb el seu propi carisma.
Notícies relacionadesUn dia de fúria
Si alguns llots venen de certes pols, la contribució de Douglas a la congestió actual de Mallorca és evident. Ja que ha caigut del cavall del desenvolupisme, podria acceptar el paper d’ambaixador de la turismofòbia i fer-nos el favor de tornar a rodar Un dia de fúria en la col·lapsada circumval·lació de Palma, o als atapeïts accessos als pobles preciosos de Valldemossa i Sóller. I que no s’oblidi de l’escena del tiroteig al camp de golf.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.