La internacional de la mentida i de l’odi

2
Es llegeix en minuts
La internacional de la mentida i de l’odi

La violència que agita el Regne Unit des que tres nenes van ser assassinades la setmana passada constitueix un laboratori d’extraordinari interès per a la gestió de la diversitat a les nostres ciutats. Bebe, Elle i Allie tenien 6, 7 i 9 anys quan van ser assassinades per un adolescent, mentre assajaven una cançó de Taylor Swift. El temps que va trigar la policia a oferir tota la informació sobre l’assassí va ser suficient per inventar una història falsa i insidiosa. L’assassí era un jove musulmà que havia arribat al Regne Unit creuant el canal de la Mànega. En poques hores, pàgines de fake news generades per Intel·ligència Artificial van escampar la notícia falsa i quan la policia ho va desmentir, ja era tard. L’assassí era un jove nascut al país en una família d’origen rwandès i de religió cristiana. Resultat: diverses mesquites atacades, un centre d’immigrants vandalitzat, i una violència inusual contra la policia.

Carregar els neulers a l’extrema dreta tradicional és el més fàcil, però no és suficient. Grups ultradretans tenen efectivament un paper en els aldarulls, però la geografia i la naturalesa dels incidents és complexa. Hi ha una correlació amb zones afectades pel disbarat del Brexit, entre els violents hi ha ultres d’equips de futbol de llarga tradició al país, i s’han mobilitzat ciutadans que es consideren apolítics i que tenen com a lema únic Britain First. Homes en la seva immensa majoria, que se senten abandonats pel Govern i que han trobat en el drama de les tres noies la manera de fer sentir la seva veu al cap de poques setmanes d’una victòria electoral històrica dels laboristes. És a dir, amb les bases socials d’ampliar les files de l’extrema dreta organitzada.

Notícies relacionades

L’assimilació dels immigrants il·legals que arriben a les costes del Regne Unit també constitueix un problema, tot i que les xifres siguin infinitament menors que les que experimenta Espanya. Però l’ús que fan d’aquest repte real els ultres anglesos no se sosté. Les estadístiques britàniques revelen la falsedat de la notícia. Del 2019 al 2022, el 68% dels sospitosos d’homicidi al Regne Unit eren blancs, mentre que el 14% eren negres i el 15% pertanyien a altres grups ètnics. Poc importa la veritat per als que volen criminalitzar la immigració musulmana. Sobretot, a Twitter, coneguda avui per X, i governada per Elon Musk, el gran donant de Donald Trump. Entre X i la IA està trobant les seves eines una nova internacional de la mentida i l’odi, que sobrepassa el sistema de partits nascut de la Segona Guerra Mundial.

No estem davant un conflicte tradicional en què uns partits aprofiten els fracassos del Govern. Aquest esclat de violència és d’una altra naturalesa. Així ho ha percebut el primer ministre, Keir Starmer, que ha instat a crear un autèntic "exèrcit de policies" per restablir l’ordre. Alhora, a les ciutats i els barris ha començat a sorgir una aliança interessant dels que no volen renunciar a la diversitat, integrada per consells municipals, associacions musulmanes i d’altres religions i la mateixa policia. Un fenomen nou com aquest requereix respostes noves, que combinin la contundència en el monopoli de la violència que té l’Estat i una iniciativa que permeti reforçar la cohesió de la societat.