Investidura

¿Parlament o teatre?

Tornem a la Cambra la seva essència, la política

2
Es llegeix en minuts
¿Parlament o teatre?

Les notícies que se succeeixen, en plena canícula, són descoratjadores, de vergonya aliena, quan per fi Illa té els pactes tancats amb ERC i Comuns, apareix Puigdemont com un houdini, compromet els Mossos i la mateixa Generalitat, que no han fet res per detenir-lo com va ordenar el jutge Llanena, i torna a desaparèixer deixant pel camí un mosso detingut per portar-lo en el seu propi vehicle i Turull citat per explicar on és l’expresident.

Sembla que Puigdemont no ha volgut passar per la inexorable detenció ordenada pel magistrat del Suprem que va instruir la causa del procés, i crec oportú recordar que Llanena ja va cursar una ordre europea de detenció contra Puigdemont, a la qual els jutges de Schleswig-Holstein van contestar contundentment, dient que els fets pels quals es demanava l’entrega, que llavors qualificaven com a rebel·lió, no eren delicte a Alemanya i que només l’entregarien per malversació. Llavors, Llarena va renunciar a l’entrega de Puigdemont.

Sembla que ara Llarena, seguint la nova doctrina Marchena, que considera, contra tota lògica jurídica, no amnistiable la malversació, sí que vol fer detenir Puigdemont i fins i tot apunten que podria acordar el seu ingrés a presó provisional.

Presó provisional

Si detinguessin Puigdemont i l’ingressessin a presó provisional, la postura dels magistrats del Tribunal Suprem seria poc comprensible i impròpia dels seus inqüestionables coneixements jurídics. Perquè tots ells saben, opinions a banda sobre la llei d’amnistia, que la presó provisional només l’admet al nostre país la doctrina constitucional, quan és l’únic mitjà per assegurar el procés i la presència de l’investigat en aquest.

Tot i que Puigdemont continués jugant al gat i a la rata, quan després de set anys d’estar fora de l’abast de la Justícia es dicta una llei d’amnistia perquè pugui tornar, i torna, afirmar que empresonar-lo és l’única solució per poder jutjar-lo és una enormitat; com també ho és no reconèixer que només al Tribunal Constitucional li incumbeix depurar el contingut i abast real de la llei d’amnistia aprovada pel Parlament espanyol.

¿Quin sentit tindria dictar presó provisional contra Puigdemont? Només en té, per fer el joc als que, com Vox i PP, clamen per evitar normalitzar la vida institucional i política a Catalunya.

Notícies relacionades

Crec que si reflexiona serenament, Llarena no pot afirmar que sigui necessari dictar presó provisional per a Puigdemont, i crec i desitjo que no ho farà i que esperarà que el Tribunal Constitucional decideixi si la llei d’amnistia, aprovada pel Parlament espanyol, ha de beneficiar l’expresident de la Generalitat també pel suposat delicte de malversació, de la qual cosa estic plenament convençut, perquè és la voluntat sobirana del Parlament espanyol.

Tornant al Parlament de Catalunya, tornem-li, sisplau, la seva essència, la política; i que deixin de fer teatre a costa seva, i a costa dels catalans.