Cops d’Estat
Hitler, Bolsonaro, Trump, Milei, Orbán, Erdogan i Netanyahu, entre d’altres, van arribar al govern per la via de les urnes i una vegada hi són han soscavat la Constitució i les lleis per adequar-les als seus interessos
Cops d’Estat
Mentre l’Orient Mitjà continua dubtant si barallar-se a cops tots contra tots, en altres llocs es continuen orquestrant cops d’Estat que cal reconèixer que abans es donaven amb més espectacle, com quan el general Pavía, un general bigotut, va entrar a cavall al Congrés, i amb més ridícul, com quan el coronel Tejero, també bigotut però sense cavall, va ocupar l’hemicicle al poc elegant crit de "¡Se sienten, coño!". De vegades eren cops aplaudits pel respectable com els del general Riego el 1820, per restaurar la Constitució de 1812 en contra de l’absolutisme de Ferran VII, i el del general Prim, per acabar amb una Primera República que havia perdut el nord, el sud, l’est i l’oest. Altres vegades eren intents regeneracionistes benintencionats però equivocats, com el de Primo de Rivera el 1923, o involucionistes com el de Franco el 1936, que va desembocar en una Guerra Civil seguida per una dictadura de quaranta anys. A Espanya, tenim models per a tots els disgustos, ja que per a la nostra desgràcia mai ens han faltat il·luminats "salvadors de la Patria", al marge dels desitjos dels seus compatriotes.
Els cops d’Estat del segle XXI són diferents. És veritat que encara queden nostàlgics del passat com ara aquest general Zúñiga que acaba d’intentar un cop a l’antiga, amb els seus soldats atacant el palau presidencial a La Paz, i els recents cops africans a Mali, el Níger, Burkina Faso, etcètera, que encara segueixen els vells patrons del pronunciament militar, amb tancs i tot, i que quan fracassen poden acabar en guerres civils i catàstrofes humanitàries, com l’actual del Sudan.
Notícies relacionadesPerò aquestes són restes d’una tradició colpista cridada a desaparèixer per ser substituïda per noves maneres, més subtils i més conformes amb la sensibilitat actual. Avui els cops més eficaços es donen des del mateix poder, buidant des de dins la democràcia que va permetre un dia obtenir-lo: és el que va fer Hitler i és el que fan ara dirigents com Bolsonaro, Trump, Milei, Orbán, Erdogan i Netanyahu, entre d’altres. Tots ells han arribat al govern per la via de les urnes i, una vegada en aquest, han soscavat la Constitució i les lleis per adequar-les als seus interessos; les llibertats democràtiques, en especial la d’expressió amb el control dels mitjans crítics; o la separació de poders, en especial la independència judicial amb nomenament de jutges afins o el silenciament dels que no se sotmeten. Perquè els periodistes (que tenen la funesta mania de denunciar) i els jutges (que tenen la no menys funesta de vetllar pel respecte de les lleis) els resulten molestos per portar a terme els seus plans de concentració del poder en l’Executiu que ells controlen, marcant així un camí cap a fórmules autoritàries de diferents tipus, que guanyen terreny al món. Cal estar atents. Biden ha descrit aquesta pugna entre democràcies i autoritarismes com una de les claus que expliquen l’actual geopolítica mundial.
És precisament el que passa en aquest país tan desgraciat i pròxim que és Veneçuela, que tan generós va ser amb tants espanyols que van fugir primer de la pobresa, després de la Guerra Civil i finalment de la misèria que la va seguir. Veneçuela és un país beneït per la natura, amb tots els dons que li és possible concedir, i castigat per una classe política que va llançar el poble en braços d’un invent nefast anomenat "socialisme bolivarià", que en pocs anys ha portat a la misèria i a la confrontació social tot el país, sense que Rodríguez Zapatero tampoc aquesta vegada sembli haver-se assabentat de res. El seu silenci és tan estrepitós com el de Sánchez amb la xarlotada de Puigdemont. Amb ja gairebé vuit milions d’exiliats econòmics i polítics, la desesperança i la frustració que ara provocarà la tupinada electoral de Nicolás Maduro farà que siguin més els veneçolans que busquin sortida en l’emigració, davant la falta de perspectives que ofereix l’escenari domèstic i que només empitjorarà amb el previsible augment de les sancions internacionals, que serà la forma que adoptaran la condemna i la frustració internacionals davant un cop d’Estat denunciat també per l’ONU, però que té el suport d’unes Forces Armades comprades amb la seva participació en tots els negocis possibles, legals i il·legals, i per uns eficaços serveis d’Intel·ligència, pasturats des de Cuba. ¡Pobres veneçolans! No es mereixen aquests polítics.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.