Newsletter

1
Es llegeix en minuts
Les Canàries, un problema de país

Europa Press Canarias - Europa Press

Tota democràcia avança quan es forgen majories àmplies i sòlides entorn d’iniciatives que beneficien el conjunt de la ciutadania. La immigració no sembla que hagi de ser una d’aquestes qüestions d’Estat a Espanya, com demostra la reunió que el president del Govern, Pedro Sánchez, va mantenir ahir amb el president canari, Fernando Clavijo. La trobada, tardana i de cara a la galeria, va confirmar el que s’esperava. Sánchez descarta que el Consell de Ministres de dimarts vinent aprovi un decret per modificar la llei d’estrangeria i acordar el repartiment obligatori dels menors migrants entre les comunitats autònomes.

Així ho exigia el president canari, l’autonomia del qual –que governa amb el Partit Popular– tutela gairebé 5.500 nens i adolescents estrangers en centres que estan al 300% de la seva capacitat des de fa gairebé un any.

Però Sánchez es nega a tornar a plantejar un reial decret llei que ha de ser convalidat després pel Congrés i per al qual sap que no comptarà amb el necessari suport del PP. Els populars condicionen el canvi legislatiu al fet que s’incloguin mesures com reforçar el control de fronteres, dotar de més recursos les autonomies i reclamar ajuda a la Unió Europea, així com la presència de Frontex i l’Agència Europea d’Asil.

Notícies relacionades

En aquest context, és irrisori que Sánchez només s’hagi compromès amb Clavijo a donar instruccions per aconseguir el suport del PP i a atorgar 50 milions d’euros. Aquest import és el que va recordar el 2022 i el 2023. Tampoc s’entén que Clavijo no pugui aconseguir més suport del seu propi soci de Govern.

Deixar que la crisi canària s’enquisti diu molt poc del Govern, de l’oposició i de les comunitats autònomes. Tots haurien d’acostar postures per forjar un pacte d’Estat més necessari que mai, amb solucions immediates per a les Canàries, però també amb una mirada més àmplia i integral per al conjunt del país.