Crisi climàtica
Un cocodril a la platja
L’albirament d’un suposat cocodril a les aigües de l’Hospitalet de l’Infant, a Tarragona, va obligar les autoritats ara fa uns dies a tancar les platges amb la bandera vermella. Poc abans s’havia rescatat un caiman al riu Besòs. L’aparició de dracs blaus a les aigües de les Canàries va tenir el mateix efecte: la visita de l’insòlit mol·lusc verinós per aquestes latituds, animal exòtic alhora que perillós, excita la imaginació tant com posa en evidència que alguna cosa està passant més enllà de l’anècdota. El cocodril de Vandellòs no era tal, l’atenta observació dels Agents Rurals de les imatges obtingudes pel vigilant de la platja que va donar l’alerta va determinar que el que havia vist era, en realitat, una manta ratlla de grans dimensions. Un animal com els que van obligar a tancar les platges de Barcelona setmanes enrere, també, per primera vegada.
La crisi climàtica dona aquests ensurts que ajuden a processar que les temperatures rècord del Mediterrani no només suposen la sensació de banyar-se en una sopa, sinó que aquest ventall de fets insòlits i aïllats són molt més que una història per recordar de les vacances d’estiu.
La consciència climàtica ja ha arrelat en la nostra societat, i així ho demostren els nous hàbits de consum de les llars, cada vegada més compromeses en la compra de productes frescos i locals, de quilòmetre zero, i preocupades per l’excés d’envasos i plàstics . Som éssers adaptatius, i les vacances les planegem buscant la fresca, i allà hi ha el boom de l’hostaleria a Astúries, que ha batut aquest any el seu rècord de llocs de treball en una xifra ascendent des del 2019 i que només la covid i el confinament va frenar. Ens adaptem també posant més hores l’aire condicionat a casa, però si no resolem l’empremta que deixa el seu ús, la contaminació de l’ozó, l’escalfament global continuarà escalant. Podem felicitar-nos d’haver adquirit consciència que tot canvia al nostre voltant i que hem d’actuar en conseqüència. Però la veritable assignatura pendent és que accelerem la nostra resposta, perquè la transformació del medi ambient ha entrat en un cicle vertiginós.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.