Violència de gènere

Són assassins masclistes

A veure qui denuncia si la teva parella va ser un alt cap policial

2
Es llegeix en minuts
Són assassins masclistes

La setmana passada hi va haver un doble crim masclista a Rubí i Castellbisbal. Ell, policia jubilat. Elles, la seva última parella i la seva exdona, la Pilar i la Mari Àngels. És increïble que, malgrat les vegades que hem explicat aquesta violència, encara suportem tertúlies que van des d’"ell era meravellós" o "no hi ha denúncia" per justificar l’agressor, al simplisme de la criminologia i de l’anàlisi narcisista. És increïble que, quan el crim és d’algú més conegut del compte, tots busquen sota de les pedres raons per explicar, per tal de no reconèixer-ne la base. Per parts.

Primer, prou del tòpic del currículum meravellós de l’agressor. No importa el que hagi sigut o sigui. Importa el que ha fet: matar.

Segon, l’"és impensable" o el "no havia donat senyals" mostra com de poc se sap de violència masclista. Aquest imaginari de l’assassí agressiu davant de tots persisteix. Potser no se sap detectar perquè hi ha molt masclisme normalitzat. Però és que ells donen poc la cara al públic. Al revés, el tenen comprat amb bones paraules. No donen senyals amb tu, que ets el seu col·lega. Els senyals i la seva veritable cara només la coneixen les seves parelles i en privat.

Tres, quin sentit té insistir que ni la Pilar ni la Mari Àngels havien denunciat. No eren a VioGén perquè a veure qui denuncia quan la teva parella no és només policia, sinó que va ser comissari i número 2 del cos a Catalunya, condecorat i aplaudit. Imagineu: "Vinc a denunciar el teu cap". ¿Què creieu que passaria? Jo he perdut el compte de les denunciants que m’han escrit sentint-se incompreses davant la policia. Doncs imagineu si a sobre el poli és agressor. Així que el més normal és separar-te i creuar els dits perquè no et passi res. És flipant la quantitat de dones que cada dia estan així i com viu la societat sense tenir-ne la mínima consciència.

Quatre, el de "quin mòbil hi ha rere un doble crim". Era evident des del primer minut que pintava una parella actual i una altra d’anterior. I en comptes d’explicar que el masclista no accepta el no, a les tertúlies no surten del "narcisista". Sí, és clar que ho és, però és quedar-se a la superfície. Quan només afecta les seves exparelles és de masclista, que sembla que causa al·lèrgia dir aquesta paraula. El típic controlador que a més a més ha tingut un càrrec d’autoritat i que no volia consentir que dues dones li diguin que no.

Notícies relacionades

Cinquè, no és el primer cas d’un policia assassí. N’hi ha desenes, tot i que alguns semblen haver-ho descobert ara perquè no ens escolten. En comptes de parlar tant del seu currículum, expliqueu que només un masclista assassinaria les seves parelles al cap, al rostre, per deformar-les, per esborrar la seva identitat. Expliqueu la maldat i l’odi envers elles fins i tot en com les mata.

Em faltaria article per aclarir més coses, però em conformaria amb una. Que deixin de fer anàlisis criminològiques simplistes i que diguin l’única raó que hi ha al darrere: masclisme. Que van d’experts i no en tenen ni idea. Potser això explica per què encadenem assassinats rere assassinats com si res i sense solució.