Editorial
Bielorússia agreuja la guerra d’Ucraïna
Putin necessita distreure forces d’Ucraïna davant la humiliant ocupació d’una porció de territori rus
Bielorússia és un actor secundari al servei de Rússia des de la implosió de la Unió Soviètica el 1991. Es va dir llavors que al Kremlin li resultava econòmicament més rendible manejar a distància els fils de la marioneta que incloure Bielorússia dins de la Federació Russa. Els fets han demostrat fins a la data que aquesta asseveració s’ajusta a la realitat i avui el règim d’Aleksandr Lukaixenko destaca pel seu caràcter sempre previsible, subjecte als dictats de Moscou i necessitat de posar en marxa iniciatives pròpies útils a Rússia i adequades per perpetuar-se en el poder després de 30 anys en la presidència. Les maniobres militars als voltants de la frontera nord d’Ucraïna s’atenen a aquesta doble condició i comporten riscos ressenyables.
Al posar a l’abast de la seva artilleria objectius de primer ordre, incloses Kíiv i el mausoleu nuclear de Txernòbil, la mobilització bielorussa augmenta els riscos d’una implicació directa en la invasió d’Ucraïna. Al tenir frontera amb tres socis de l’OTAN i de la Unió Europea –Letònia, Lituània i Polònia– alimenta els temors dels aliats occidentals. Perquè malgrat que Bielorússia ha reiterat en bastantes ocasions que no vol implicar-se en la guerra d’Ucraïna, n’ha format part diverses vegades amb accions pròpies de l’anomenada guerra híbrida –interferència a les xarxes de dades, estimulació de fluxos migratoris amb direcció a Polònia– i l’acumulació de tropes en curs al costat de la frontera ucraïnesa no deixa lloc a dubtes.
Lukaixenko necessita manifestar-se amb unes decisions aparentment pròpies perquè ningú posi en dubte el seu ancoratge en el poder i Rússia necessita una operació amenaçadora per a Ucraïna per tal de contrarestar la pèrdua del control de més de mil quilòmetres quadrats a la regió de Kursk. En última instància, per al nacionalisme expansiu que encarna Vladímir Putin resulta humiliant la primera ocupació de territori rus des del final de la Segona Guerra Mundial, i les maniobres bielorusses són útils perquè Volodímir Zelenski hagi de sospesar el cost estratègic que pot tenir desviar recursos amb caràcter preventiu a la frontera nord. La pressió permanent de Rússia sobre el Donbàs i la relació d’efectius tres a un a favor de l’invasor obliga a aquesta reflexió.
És més que possible que Zelenski hagi sotmès a consulta dels seus aliats la incursió en territori rus. El seu objectiu manifest és disposar d’una posició de força o d’equilibri en el camp de batalla si en algun moment s’obre la negociació d’una treva, una cosa de moment impensable. Però Bielorússia agreuja els riscos inherents a aquesta operació mitjançant l’ombra d’una nova amenaça que imposa noves obligacions: que l’Exèrcit ucraïnès, sempre escàs de recursos, hagi d’atendre dos fronts i redoblar la vigilància en un tercer. Un possible canvi en el paisatge que no fa més que abundar en la tossuda realitat que, després de dos anys i mig de guerra, ha quedat reiteradament demostrat que Rússia i els seus adlàters disfruten d’un marge de maniobra molt superior al d’Ucraïna, sempre al fil de la navalla i amb una capacitat de resistència limitada a l’envergadura del compromís occidental per repelar la invasió o si més no contenir-la.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.